Miljoenen mensen in de duisternis

Door Russische raketaanvallen op het elektriciteitsnetwerk in Oekraïne zitten miljoenen mensen in de duisternis, velen zonder watervoorziening of communicatiemiddelen. Met alle gevolgen van dien.

STEUN OEKRAÏNE

De afgelopen maanden hebben Russische luchtaanvallen op het elektriciteits,- gas,- en waternetwerk in heel Oekraïne ertoe geleid dat 40 procent van de energie-infrastructuur van Oekraïne ernstig beschadigd is. Hierdoor hebben veel regio’s met stroomuitval te kampen gehad en konden mensen slechts een paar uur stroom per dag gebruiken, omdat er een stroomnoodplan gemaakt was. Deze aanvallen die gericht zijn op burgers leiden tot meer ongemak en leed voor zowel volwassenen als kinderen. Met name mensen die in koude kelders verblijven waar geen licht of verwarming is midden in de winter, wachten wanhopig op de verlossing van deze hopeloze situatie.

Vanwege oorlog al maanden geen onderwijs

Het gezin van Nadiya en Ivan woont in armoede in West-Oekraïne in een oud huis bestaande uit één kamer, zonder badkamer. Ze maken gebruik van een toilet buiten. Van alle problemen en uitdagingen die de elektriciteitsstoringen en stroomuitval veroorzaken, is Nadiya het meest bezorgd om het onderwijs van hun kinderen. Hun onderwijs is al gedurende lange tijd stopgezet en het wordt steeds lastiger om nog onderwijs (online) te volgen. De vader van het gezin, Ivan (38), neemt seizoenswerk aan waar hij kan en het gezin teelt groenten en houdt wat vee. Hun normaal altijd zo vriendelijke en vrolijke kinderen raken steeds meer in zichzelf gekeerd en angstiger naarmate de oorlog langer duurt.

Vanwege de veelvoorkomende plotselinge stroomuitval werken sommige van hun huishoudelijke apparaten helaas niet meer. Nadiya zegt: “We klagen niet, want het is niet het ergste dat kan gebeuren.” Hun buren hadden dringend een behandeling nodig in het ziekenhuis. Toen ze in het ziekenhuis aankwamen, viel de stroom echter uit. Gelukkig liep het uiteindelijk goed af. Het gebrek aan stroom veroorzaakt heel veel ongemak en er zijn niet genoeg noodgeneratoren. Nadiya zegt dat ze op dit soort momenten ook denkt aan de mensen in Oekraïne die al heel lang te lijden hebben onder constante gevechten en bombardementen. Het gezin van Nadiya is dankbaar voor alles wat ze nog wel hebben en ze bidden voor diegenen die er veel erger aan toe zijn dan zij.

Ondanks voorbereiding op het ergste, nog altijd hoop

Alyona, onze communicatiemanager in Oekraïne, zegt: “De raketaanvallen hebben het deel van de stad waar ik woon, ernstig geraakt. Het elektriciteitsnet is helemaal verwoest, waardoor we enkele dagen zonder stroom zaten. Ik ben toen ingetrokken bij mijn zus en haar familie. Mijn appartement bevindt zich in een flatgebouw van 14 verdiepingen. Vanwege de veiligheid hebben we geen gas in ons gebouw. Alles is elektrisch, dus we koken ook elektrisch. Een stroomuitval betekent dus dat we in de kou zitten, geen water hebben, geen mogelijkheid tot koken, niks. Gelukkig is het de lokale autoriteiten gelukt om de stroomvoorziening te herstellen. Iedereen moet het net nu zo min mogelijk belasten, om te voorkomen dat het systeem niet uit balans raakt, dus we zijn zeer beperkt. Sommige mensen bereiden zich voor op nog ergere scenario’s die ons nog te wachten staan, maar ik blijf hoop houden en vertrouw op onze God. Hij zal ons door deze duisternis leiden met zijn stralende Licht.”

Wederopbouw Oekraïne is meer dan gebouwen repareren

Al een jaar lang is Oekraïne in een allesverwoestende oorlog verwikkeld met rampzalige gevolgen. Mensen zijn omgekomen, gewond geraakt, getraumatiseerd, gevlucht of alles kwijtgeraakt en het land ligt in puin. Naast het verlenen van noodhulp, wil Zending over Grenzen ook op de lange termijn hulp blijven bieden.

LEES MEER

Geef mensen hoop, doneer een voedselpakket!

In november hebben we 

1.900

voedselpakketten uit aan mensen in nood in Oekraïne.

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde