Hulp is nog steeds heel hard nodig!

Al meer dan een jaar is Oekraïne in een allesverwoestende oorlog verwikkeld met rampzalige gevolgen. Mensen zijn omgekomen, gewond geraakt, getraumatiseerd, gevlucht of alles kwijtgeraakt en het land ligt in puin.

NOODHULP OEKRAÏNE

Miljoenen mensen in het duister

Zoals zoveel plaatsen in Oost-Oekraïne, is Cherson inmiddels totaal verwoest. Overal liggen gebouwen in puin, staan half gemolesteerde kantoorblokken zonder dak en zijn huizen compleet verwoest. Olga laat ons met een verdrietig gezicht zien dat hun huis, tuin en schuur liggen volledig in puin liggen. Van binnen lijkt hun huis wel een vuilnisbelt, er zit geen dak meer op en overal zitten gaten. Vyacheslev werkte als aannemer, maar al zijn gereedschap en machines zijn vernield. Stapje voor stapje zullen ze alles moeten herbouwen. Olga zucht: “Gelukkig leven we nog. Met God zullen we alles overwinnen. Dankzij de hulp die we krijgen, houden we het vol.”

Cherson ligt nog steeds onder vuur. Onze lokale medewerkers gingen er onlangs naartoe om voedselpakketten uit te delen. De mensen namen de pakketten gretig in ontvangst en omhelsden onze medewerkers dankbaar. Een van hen zei: “Je kunt je niet voorstellen hoe belangrijk het voor ons is dat we niet vergeten worden. Wij kunnen het alleen volhouden dankzij hulp van mensen zoals jullie."

"Je kunt je niet voorstellen hoe belangrijk het voor ons is dat we niet vergeten worden. Wij kunnen het alleen volhouden dankzij hulp van mensen zoals jullie."

Wat hebben we tot nu toe gedaan?

Sinds de eerste dag van de oorlog in Oekraïne hebben onze lokale medewerkers, vrijwilligers en lokale kerken met uw giften ter plekke hulp kunnen bieden. We hebben veel noodhulp kunnen bieden aan Oekraïne en vluchtelingen in de omliggende landen. Zo hebben we o.a. in totaal aan 17.470 gevluchte gezinnen noodopvang incl. maaltijden geboden, 78.276 gezinnen ontvingen hulpgoederen, warme maaltijden en hygiëneartikelen en we hebben zomerkampen en activiteitenmiddagen speciaal voor vluchtelingen georganiseerd.

Wat willen we nog doen?

De nood is nog steeds enorm groot. Naast het verlenen van noodhulp, willen we samen met u ook op de lange termijn hulp blijven bieden in Oekraïne en helpen bij de wederopbouw van het land.

  • Voedsel, hygiëneartikelen en hulpgoederen verspreiden;
  • Hulp bieden bij huisvestiging;
  • Hulp bieden bij het herstel van huizen;
  • Hulp bieden bij het verwerken van oorlogstrauma’s;
  • Stookhout, warme kleding en schoenen aanbieden;
  • Noodgeneratoren verschaffen.

"Nooit eerder heb ik zoveel kwaad gezien en tegelijkertijd zoveel goede daden."

Misha, schrijver en fotograaf voor Zending over Grenzen in Oekraïne, vertelt hoe de oorlog het leven in Oekraïne veranderd heeft.

LEES MEER

Geef mensen hoop, geef aan noodhulp!

In november hebben we 

1.900

voedselpakketten uitgedeeld aan mensen in nood in Oekraïne.

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde