“Ik ga hard studeren, zodat mijn droom uitkomt”

David komt uit een arm Roma gezin en woont in het zuiden van Bulgarije. Onze Schooltasactie heeft veel impact op hem gehad, waardoor hij nu veel gemotiveerder is om naar school te gaan.

David (9) woont in het zuiden van Bulgarije en is de een na oudste thuis. Zijn oudere broer Zhivko heeft altijd al leerproblemen en slechte ogen gehad, waardoor zijn ouders vaak met hem naar het ziekenhuis moesten. Zijn ouders hebben geen vaste baan, maar doen seizoenswerk waar mogelijk. Helaas kunnen ze na aftrek van alle medische kosten met dat salaris geen schoolspullen voor hun kinderen betalen. Onze lokale gezinscoach Spaska bezoekt elke dag Roma gezinnen die worstelen met armoede. Deze gezinnen hebben geen geld voor dure schoolspullen die kinderen nodig hebben om naar school te mogen.

Buitengesloten op school

Spaska vertelt: “David had geen schooltas of fatsoenlijke schoolspullen, waardoor hij zich buitengesloten en gefrustreerd voelde op school. Beide ouders werken hard, maar hebben met hun minimale inkomen geen geld voor nieuwe schoolspullen. Davids’ ouders snappen hoe belangrijk onderwijs is. Zelf hebben zij hun school niet afgemaakt, iets wat heel gebruikelijk is binnen de Roma gemeenschap. Daardoor hebben ze geen diploma’s en weten zij als geen ander dat hun perspectief op een beter betaalde baan minimaal is. David’s vader voelt zichzelf als ouder verantwoordelijk voor de opvoeding én het onderwijs van zijn kinderen. Hij wil beter onderwijs voor zijn kinderen dan hijzelf gehad heeft en is blij dat David graag naar school gaat. “Hij is een harde werker en hij snapt het belang van goed onderwijs,” zegt hij trots.

Dromen waarmaken

Nu David en zijn gezin opgenomen zijn in ons sponsorprogramma, kunnen we steun bieden bij hun toekomstdromen. Spaska gaat regelmatig bij het gezin langs en nam onlangs een nieuwe rugzak gevuld met schoolspullen mee voor David. Op die manier heeft David alles wat hij nodig heeft en krijgt hij dezelfde kansen als zijn klasgenootjes. David vertelt: “Ik ben heel blij met mijn nieuwe rugtas, omdat ik me nu niet meer ongemakkelijk voel in de klas. Ook mijn ouders zijn nu niet meer bezorgd of ik wel naar school kan. Ik ga graag naar school en mijn favoriete vakken zijn Bulgaars en wiskunde. Ik ga hard studeren, zodat mijn dromen uitkomen.” Davids moeder vertelt: “Het is geweldig om David elke ochtend trots zijn schooltas in te zien pakken. Dank jullie wel dat hij alles heeft, wat nodig is voor school. Hiermee heeft hij betere kansen voor de toekomst.”

Recht op onderwijs

Spaska vertelt: “Het verhaal van David laat zien met welke uitdagingen veel kwetsbare gezinnen te maken hebben, als het gaat om toegang tot basisonderwijs. Een rugtas is misschien een klein gebaar, maar het kan een wereld van verschil maken voor een kind waarvan de ouders geen schoolspullen kunnen betalen. Ieder kind verdient een eerlijke kans op onderwijs. Met kleine gebaren willen we een groot verschil maken en de vicieuze cirkel van armoede en ongelijkheid doorbreken.” Dankzij uw hulp kunnen we kinderen zoals David geven wat ze nodig hebben voor een betere toekomst.

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde