“Goed onderwijs is de enige manier om uit de armoede te ontsnappen”

Alin (12) woont met zijn familie in Roemenië. Voor kinderen uit arme gezinnen zoals hij, is het moeilijk om te ontsnappen uit de vicieuze cirkel van armoede. Een goede opleiding kan zijn redding zijn...

Zoals veel mensen die in armoede opgroeien in Roemenië, heeft ook Mihaela (35) nooit een school afgemaakt. In landelijke gebieden hebben veel scholen te lijden onder een gebrek aan vervoer, personeel en materialen. Kinderen moeten vaak elke dag vele kilometers lopen naar de dichtstbijzijnde school en arme gezinnen gebruiken die tijd liever om hun kinderen in te zetten om geld te verdienen. Mihaela denkt daar anders over. “Ik zeg altijd tegen mijn kinderen dat ze goed hun best moeten doen op school, want ik wil niet dat ze eindigen zoals ik. “Ik ben maar tot groep 8 naar school gegaan,” vertelt Mihaela.

Achterstand door gebrek aan schoolspullen

Mihaela en haar man Cezar (44) werken hard om hun drie kinderen een beter leven te bieden dan ze zelf hebben gehad. Helaas verdient Cezar maar weinig bij de aardewerkfabriek waar hij werkt, waardoor het gezin altijd geldgebrek heeft. Alin (12), de middelste zoon, Cezar (17) en Stefania (6) hebben alle drie schoolmaterialen nodig. Hoewel de basisschool gratis is in Roemenië, moeten ouders wel zelf schoolspullen voor hun kinderen kopen. Voor arme gezinnen als deze, is dat een behoorlijke uitgave. En als er niet genoeg geld is, voelen deze kinderen al een achterstand voordat het schooljaar nog begonnen is, omdat ze niet over de verplichte materialen beschikken. Alin kreeg dankzij onze Schooltasactie alle spullen die hij nodig had voor zijn eerste schooldag.

Eerste prijs gewonnen

Alin is dolblij met zijn nieuwe rugtas. Hij wil zelfs het kaartje eraan laten zitten, omdat zijn tas er daardoor elke dag als nieuw uitziet. Enthousiast vertelt hij dat hij later graag een technische opleiding wil doen. Alin vertelt: “Ik weet dat ik mijn best moet doen op school, als ik mijn droom wil verwezenlijken.” Mihaela heeft goede hoop voor Alin’s toekomst. Niet alleen is hij slim en doet hij zijn best – nu het gezin steun van ons krijgt, helpen we alle drie de kinderen op weg naar een betere toekomst. “Ik wist wel dat Alin het goed deed op school, maar ik wist niet precies hóe goed. Ik kon het niet geloven toen hij tijdens de award uitreiking op school de eerste prijs kreeg,” vertelt Mihaela trots. “Mijn kinderen weten dat ze hun school af moeten maken,” voegt ze toe. “Ik wil dat ze hun best blijven doen en dat ze goede volwassenen worden.”

Uit de armoede

Dankzij het harde werk van deze drie kinderen en met onze hulp, is er voor hen hoop dat ze de vicieuze cirkel van armoede kunnen doorbreken. Cristina, onze lokale gezinscoach, vertelt: “Ik vind het leuk om bij dit gezin langs te gaan. Ze hebben altijd wat nieuws te vertellen over iets wat ze bereikt hebben, of over de goede resultaten die hun kinderen op school behaald hebben. Ik ben trots op hen en ik ben blij dat ze zelf ook het belang van onderwijs inzien. Dat is iets wat niet overal vanzelfsprekend is. Ik ben onder de indruk dat ze nooit school missen en dat ze snappen dat goed onderwijs de enige manier is om uit de armoede te kunnen stappen.” Mihaela voegt toe: “We zijn iedereen dankbaar die bijgedragen heeft aan de Schooltasactie. School is erg belangrijk voor ons gezin.”

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde