Nooit eerder heb ik zoveel kwaad gezien en tegelijkertijd zoveel goede daden

Misha Vaveliuk, Schrijver en fotograaf bij Zending over Grenzen Oekraïne, vertelt hoe de oorlog het leven in Oekraïne veranderd heeft.

Oekraïne is het grootste land van Europa. Een derde van het grondgebied is nu verscheurd en verwoest. Nu, zelfs een jaar nadat de oorlog begon, wil mijn verstand niet accepteren dat in de 21e eeuw een oorlog zoals deze mogelijk is in onze geciviliseerde maatschappij. Ook heb ik het opgegeven om te proberen te begrijpen hoe iemand deze onmenselijke invasie kan steunen.

Eenheid

Wat is er veranderd in dit jaar? Wij zijn veranderd! Ons land, onze taal en onze identiteit zijn veel meer gaan betekenen omdat de Russen proberen om het van ons af te pakken. Ze doden ons om de simpele reden dat we Oekraïens zijn. We zijn onze soldaten ontzettend gaan respecteren die zelf een groot risico lopen terwijl ze onze vijand weerhouden van al hun misdaden naar onze vrouwen en kinderen toe. We zijn onze buren meer gaan waarderen. Er is nooit eerder zoveel eenheid geweest binnen ons land. Iedereen helpt en steunt anderen die in grotere nood zijn dan zijzelf. We zijn heel veel gaan bidden, omdat we geloven dat de bescherming van God de rakketten die onze huizen raken, kan tegenhouden.

Dankbaarheid

We hebben ook geleerd om dankbaarder te zijn: voor een paar uur per dag stroom, voor warme radiatoren in ons huis, voor een warme maaltijd. We zijn alle mensen in het buitenland dankbaar die ruimhartige gedoneerd hebben en hun best doen om ons te helpen. Ik sta er versteld van dat mensen wereldwijd een front vormen om Oekraïne in leven te houden in deze wrede oorlog.

In de Bijbel staat “Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede” (Romeinen 12:21). Ik heb nog nooit zoveel kwaad gezien en tegelijkertijd zoveel goede daden als in het afgelopen jaar. Ik geloof, en met mij vele Oekraïners, dat het goede het kwaad uiteindelijk zal overwinnen.”

Wederopbouw Oekraïne is meer dan gebouwen repareren

Al een jaar lang is Oekraïne in een allesverwoestende oorlog verwikkeld met rampzalige gevolgen. Mensen zijn omgekomen, gewond geraakt, getraumatiseerd, gevlucht of alles kwijtgeraakt en het land ligt in puin. Naast het verlenen van noodhulp, wil Zending over Grenzen ook op de lange termijn hulp blijven bieden.

Geef voor noodhulp

Geef mensen hoop, doneer een voedselpakket!

In november hebben we 

1.900

voedselpakketten uit aan mensen in nood in Oekraïne.

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde