“Ik wil niet dat mijn kinderen eindigen zoals ik.”

Natalia is opgegroeid in een zeer arm eenoudergezin in Roemenië. Zij en haar broers krijgen steun, zodat naar school kunnen blijven gaan.

De negenjarige Natalia woont met haar moeder en twee broers in een opslagcontainer in het noorden van Roemenië. De gemeente heeft acht van die containers aan de rand van de stad geplaatst. De met afval bezaaide ringweg loopt er pal naast. Roma worden in Roemenië enorm gediscrimineerd en maatregelen zoals deze zorgen ervoor dat Roma buitengesloten worden van de maatschappij. “Ik vind het niet leuk hier,” fluistert Natalia. “Mensen zijn gemeen tegen ons. We zouden liever ergens anders wonen.”

Geweigerd op school

Hiervoor woonde het gezin in een hutje in het open veld. Destijds hebben de kinderen veel school gemist. Omdat ze nauwelijks kleren en schoenen hadden, werden ze op school geweigerd. Natalia heeft nu een behoorlijke achterstand op school en haar broer David van 11 is blijven zitten. In de container staat maar één bed waar ze met z’n allen in slapen en er is geen plek voor een bureau om huiswerk aan te maken. Rozalia, Natalia’s moeder, voedt de kinderen momenteel alleen op. Florin, de vader van het gezin, is naar het buitenland gegaan om daar werk te zoeken als bouwvakker. Rozalia heeft geen opleiding gehad en dat heeft haar kansen altijd beperkt. Ze snapt hoe belangrijk goed onderwijs is.

Opluchting door schoolspullen

Vanaf het moment dat het gezin in ons sponsorprogramma zit, gaat het beter met hen. Alle drie de kinderen mochten mee op Zomerkamp, waar ze het enorm naar hun zin hebben gehad. Onze lokale medewerker Andrei gaat regelmatig bij het gezin langs, om hen eten, verzorgingsartikelen en kleding te brengen. En tot hun grote opluchting, kwam Andrei vlak voor de start van het nieuwe schooljaar langs met nieuwe schoolspullen voor alle kinderen. Rozalia vertelt: “Het was altijd mijn eerste prioriteit dat de kinderen te eten hadden. Ook al wilde ik het graag, schoolspullen kon ik echt niet betalen. Je kunt je niet voorstellen hoe enorm wij geholpen zijn met jullie steun. De kinderen zijn super blij en ik ben opgelucht dat ze nu de verplichte spullen hebben die nodig zijn om naar school te mogen gaan. Heel hartelijk dank!

Toekomstdromen

Dankzij de steun die ze krijgen, zijn Rozalia en de kinderen nu vastberaden om wat van hun leven te maken en de kinderen hebben alle drie grootse toekomstdromen. Raul wil politieagent worden, David droomt ervan om architect te worden en huizen te bouwen voor mensen. Tot ieders verbazing wil Natalia vrachtwagenchauffeur worden én een groot roze huis kopen voor haar hele familie. Rozalia zegt: “Ik bid elke avond voor mijn kinderen. Ik wil niet dat ze eindigen zoals ik, zonder opleiding en toekomstperspectief. Ik bid dat hun dromen uitkomen.” Natalia vertelt dat ze lezen en schrijven nog lastig vindt, maar dat het steeds beter lukt. Ze heeft het naar haar zin op school, heeft een aardige lerares en ze heeft veel plezier met de andere kinderen in haar klas. Andrei zegt: “Natalia is erg bijzonder en ik geloof dat God een speciaal plan voor haar leven heeft.”

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde