“Voor het eerst in mijn leven voelde ik me echt kind!”

Kinderen die opgroeien in armoede hebben te maken met veel dagelijkse spanningen en tekortkomingen. Op onze Zomerkampen kunnen ze even ontspannen, nieuwe vrienden maken, zorgeloos spelen, lekker eten en ze leren er over God.

Isus (12) uit Bulgarije komt uit een moeilijke thuissituatie. Hij woont met zijn ouders en vijf zussen in een arme Roma gemeenschap. Zijn vader werkt lange dagen, maar zijn lage loon is niet genoeg om alle kosten te dekken. Isus moet zijn vader helpen en heeft daardoor weinig tijd om leuke dingen te doen. Wij zagen dat hij eraan toe was om even weg te zijn van zijn dagelijkse leven en namen hem mee op Zomerkamp. Isus vertelt: “De afgelopen dagen voelde ik me een normaal, zorgeloos kind, en geen arme jongen! Ik heb een onvergetelijke week gehad.”

Bemoediging

Op kamp heeft Isus aan allerlei activiteiten meegedaan: zwemmen, zingen, spelen, knutselen en Bijbellessen. Op kamp heeft hij veel vrienden gemaakt, die net als hij allemaal uitkijken naar een betere toekomst. Daardoor begrijpen ze elkaars situatie. De vader van Isus vertelt dat hij merkte dat Isus veranderd en bemoedigd was, nadat hij op kamp was geweest. Isus heeft hem uitgebreid verteld over wat hij allemaal meegemaakt heeft, over de Bijbellessen en zijn nieuwe vrienden. Hij voegt toe: “Isus heeft op kamp echt iets heel anders kunnen ervaren dan ons alledaagse leven in armoede.” Isus beaamt: “Voor het eerst in mijn leven voelde ik me echt kind, zorgeloos en vol dromen.” Deze ervaring heeft zowel Isus als zijn vader nieuwe kracht en hoop gegeven om een beter leven te creëren.

Groot verlies

Ook Tsvetomila (11) mocht mee op Zomerkamp. Ze leeft in armoede in een klein, geïmproviseerd huis in een Roma-gemeenschap. Haar moeder is onlangs overleden en Tsvetomila en haar vader Nikolay worstelen met hun verdriet. Voor Tsvetomila is het verlies van haar moeder extra zwaar. Ze is op jonge leeftijd geadopteerd, maar heeft Nikolay en Maria altijd als haar eigen ouders gezien. Overmand door verdriet sloot ze zichzelf op.

Nikolay vertelt: “Onze situatie was al niet makkelijk, maar nu mijn vrouw overleden is, is het helemaal ondraaglijk.” Omdat het gezin nu in ons sponsorprogramma zit, mocht Tsvetomila mee op kamp. Tsvetomila vertelt: “Toen ik aankwam op kamp, viel de positieve sfeer me meteen op. Overal liepen mensen rond die lachten en plezier aan het maken waren. Terwijl ik daar tussen mijn nieuwe vrienden zat, voelde ik zoveel dankbaarheid en hoop.”

Plezier weer teruggevonden

Tsvetomila voelde zich tijdens het Zomerkamp op haar gemak. Op kamp maken achtergrond en problemen niets uit: het enige wat telt, is plezier en het moment zelf. Tsvetomila zegt: “Ik voelde me waardevol, vrij en verbonden met de anderen zoals ik nog nooit eerder had gevoeld. Ik hoop ooit ook anderen te inspireren door hen te vertellen dat God zoveel van ons houdt.” Onze gezinscoach Ventsislav vertelt dat Tsvetomila tijdens de kampweek nieuwe vrienden gemaakt heeft en dat ze weer kon lachen en ontspannen. Ook nadat ze weer thuis was, is ze blijven afspreken met haar nieuwe vrienden. Ze heeft haar plezier in het leven weer teruggevonden.

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde