Bulgaarse kapper is als een licht voor de gemeenschap

Todor kreeg hulp van ons bij het opzetten van een kapperszaakje. In het proces daarnaartoe werd hij christen en inmiddels vertelt hij zijn klanten dagelijks over God.

Todor (32) woont in Krupnik met zijn vrouw Elmira (26) en hun kinderen Sofia (7), Krisia (5) en Teodor (1). Ze wonen samen in een huis met de ouders van Todor. Hoewel Todor altijd al een goede kapper was, had hij geen goede werkruimte, waardoor het hem niet lukte om er veel aan te verdienen. Hij en zijn vrouw gingen door een moeilijke periode die in het teken stond van ruzies en armoede, waardoor het hen niet lukte om vooruit te komen in het leven.

Jezus volgen was beste beslissing

Toen het gezin opgenomen werd in ons sponsorprogramma, kregen ze praktische hulp, maar ook emotionele en geestelijke steun. Emil, onze lokale gezinscoach, kwam regelmatig bij het gezin langs. Emil vertelt over de moeilijke periode die het gezin doorgemaakt heeft: “Met Gods hulp heb ik veel met hen gepraat, wat uiteindelijk voor verandering heeft gezorgd. Todor is een evenwichtige man geworden die goed is voor zijn gezin en die voor zijn moeder zorgt. Hij is een harde werker en gemakkelijk in de omgang. Ik ben heel blij dat Todor christen is geworden en dat hij met zijn gezin weer naar de kerk gaat, waar ze veel vrienden hebben gemaakt.”

Dankzij de steun van Emil, zijn er twee belangrijke dingen veranderd in het leven van Todor: zijn relatie met God is hersteld en zijn kapperszaak is erg succesvol geworden. Todor vertelt dat Emil hem heeft aangemoedigd om God weer te zoeken en Hem te volgen. Dankzij Emil heeft hij de beste beslissing ooit genomen: Jezus weer toe te laten in zijn leven. Emil is als een tweede vader voor Todor. Hij weet dat hij altijd bij Emil terecht kan voor advies, omdat Emil van hem houdt en altijd voor Todor en zijn gezin klaar staat.

Knippen met een boodschap

Emil realiseerde zich destijds dat Todor een getalenteerd kapper was en dat hij met wat steun meer uit zijn potentieel zou kunnen halen. Daarom heeft Emil zich ingezet om Todor te koppelen aan een zelfredzaamheidsproject. Todor huurt nu een kapperssalon, die wij voor hem hebben ingericht met alles wat hij nodig heeft. Emil vertelt trots dat Todor de beste kapper in de regio is en dat klanten van ver naar zijn kapperszaak komen. Todor heeft cursussen gevolgd om nog beter te worden en hij blijft zich ook nu nog ontwikkelen door nieuwe dingen te leren. In zijn salon neemt zijn geloof een centrale plek in. Aan de muur hangen meerdere ingelijste Bijbelverzen en om zijn pols draagt Todor een armband met een christelijke tekst erop. Er staat ‘De vier’ op met vier tekens:

  • Hart: God is liefde en Hij houdt van ons
  • Deelteken: De mens leeft gescheiden van God
  • Kruis: Jezus Christus is gestorven én opgestaan om de relatie te herstellen
  • Vraagteken: Wil jij Jezus persoonlijk leren kennen?

Als mensen ernaar vragen, legt Todor zijn geloof uit aan de hand van dit armbandje. Todor zegt: “In mijn vak ontmoet ik allerlei soorten mensen en daarom heb ik wat Bijbelverzen aan de muur gehangen. Veel van mijn klanten vragen me of ik christen ben als ze de Bijbelverzen of mijn armbandje zien, en op die manier kan ik mijn klanten over Jezus vertellen en getuigen.” Dankzij een zelfredzaamheidsproject kunnen mensen uit een donkere periode van hun leven stappen. Zo heeft Emil Todor het Licht weer laten zien en nu is Todor zelf het licht voor zijn klanten.

LEES MEER

 

Geef mensen hoop, doneer een voedselpakket!

In Bulgarije helpen we

218

gezinnen op weg naar zelfredzaamheid

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde