Alleen in een leeg huis

Pavlo uit Oekraïne heeft zijn vrouw en kinderen het land uit gebracht, zodat ze veilig zijn. Hij is alleen achtergebleven in hun huis en mist zijn gezin ontzettend.

De familie Tyshkova woont in Sarny, in West-Oekraïne. Pavlo (39) en Tetyana (36) hebben samen 4 kinderen van 2, 4, 14 en 17 jaar. Voordat Rusland Oekraïne binnenviel, hadden ze een rustig leven en werkten ze hard om hun gezin te onderhouden. Het gezin leeft in armoede en daarom werd het gezin opgenomen in het sponsorprogramma van Zending over Grenzen. Pavlo runt nu een bedrijfje in tractoronderdelen. Daarnaast houdt het gezin kippen en konijnen in hun tuin en telen ze enkele gewassen. Op 25 februari werd hun leven plotsklaps in twee delen gesplitst; een leven voor de oorlog en een leven na de oorlog. Maar ook het gezin werd in tweeën gesplitst.

Mijn bijdrage aan Oekraïne

Toen een raket in maart een militaire basis in Sarny raakte, zei Tetyana de volgende dag dat ze de kinderen in veiligheid wilde brengen. Pavlo bracht haar, de 4 kinderen, en een nicht met haar 2 kinderen met de auto naar de grens van Oekraïne. Vrijwilligers hebben hen naar Tsjechië gebracht.

Pavlo is alleen achtergebleven in hun huis. Als monteur heeft hij het momenteel druk met het repareren van militaire trucks. Pavlo zegt: ‘Dit is mijn bijdrage aan de overwinning van Oekraïne. Als vader van 4 kinderen had ik ook naar het buitenland kunnen gaan met mijn vrouw en kinderen, maar dat voelde moreel gezien niet juist. Mijn plek is hier, hier kan ik alles doen wat mogelijk is voor vrede en voor Oekraïne, voor de mogelijkheid dat mijn kinderen straks onder een vredige hemel kunnen leven.’

Het huis is zo leeg

Een langeafstandsrelatie met zijn vrouw en kinderen onderhouden is moeilijk. Pavlo vindt het huis zo leeg. Hij mist het geluid van zijn lachende kinderen, hun spelletjes en de dagelijkse structuur. Hij mist de lach van zijn vrouw. Hij heeft veel werk op de boerderij, aangezien ze kippen en konijnen houden, maar na zijn werk zit hij op bed en beeldt hij zich de gezichten van zijn kinderen in.

Tetyana en de kinderen logeren in een appartement in een klein dorpje in Tsjechië en de mensen om hen heen zijn gelukkig aardig en behulpzaam. Maar ze missen hun man en vader heel erg, en ook hun huis. Samen met zoveel andere gezinnen uit Oekraïne, wachten ze met smart op het einde van de oorlog zodat ze weer naar huis kunnen.

In deze donkere en onzekere tijden voor Oekraïne hebben de gezinnen uit ons sponsorprogramma onze doorlopende steun meer dan ooit nodig.

Mijn plek is hier, hier kan ik alles doen wat mogelijk is voor vrede en voor Oekraïne, voor de mogelijkheid dat mijn kinderen straks onder een vredige hemel kunnen leven.

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde