Zomerkamp:
onbeschrijflijk belangrijk

"Even ontsnappen aan de problemen van alledag"

STEUN OOK

Het pijnlijkste moment in het leven van weeskinderen is vaak niet wanneer ze hun ouders verliezen of wanneer hun ouders hen verlaten. Het is vaak ook niet de eenzaamheid die ze in tehuizen voelen. Eén van de moeilijkste momenten is wanneer een weeskind zestien wordt en weet dat hij of zij het tehuis moet verlaten en voor zichzelf moet zorgen in ‘de wereld daar buiten’. De tragische statistieken vertellen ons dat het grootste gedeelte van deze weeskinderen eindigt in de gevangenis, worstelt met verslaving, zelfmoord pleegt of in de seksindustrie terecht komt. ​

Natalia (15) is een tiener die opgroeide in een kindertehuis in het westen van Oekraïne en aan het begin staat van een uiterst onzekere toekomst. Als kind was ze er getuige van dat haar moeder haar vader vermoordde uit zelfbescherming na jaren van misbruik. Vanwege dit verleden heeft Natalia psychologische problemen en een leerachterstand. Het is niet makkelijk om met het Oekraïense meisje te praten; ze is afwezig en terughoudend. Als er geen zomerkamp was zou Natalia geen vakantie hebben en nooit een moment kunnen ontsnappen aan haar traumatische verleden.

STEUN ZOMERKAMPEN

Belangrijk

In de zomer van 2019 ging Natalia samen met Zending over Grenzen en 900 andere kansarme kinderen in Oekraïne op zomerkamp. “Ik heb op zomerkamp nieuwe vrienden gemaakt en ik mag de begeleiders graag”, vertelt Natalia. “Iedereen hier is aardig tegen me. Op school had ik foute vrienden, maar nu niet meer. Ik heb ervoor gekozen een andere richting in te slaan.”

Vrijwilliger Maxim vertelt over het tienermeisje: “Natalia probeert er cool en sterk uit te zien, maar ze is bang voor haar toekomst. Op zomerkamp praten we met haar en luisteren we naar haar. Onze zorg gaat verder dan alleen het zomerkamp; we willen haar helpen een baan te vinden en haar uitnodigen naar de kerk. Ik kan niet uitleggen hoe belangrijk het voor Natalia is dat ze zich gewenst voelt en dat ze niet zomaar een lege plek in de wereld is.”

De situatie voor weeskinderen in Oekraïne is hartverscheurend, maar voor € 22,50  kan een kind in Oost-Europa al twee dagen op Zomerkamp. Voor kinderen als Natalia is het een onvergetelijke tijd. Ze krijgen elke dag een gezonde maaltijd, genieten van sport en knutselen en vaak horen ze voor de eerste keer over de hoop die Jezus Christus biedt. Laat deze kwetsbare kinderen weten dat er ergens iemand is die om hen geeft!

Ik heb op zomerkamp nieuwe vrienden gemaakt en ik mag de begeleiders graag

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde