Zelfredzaamheidsprojecten in Oekraïne weer opgepakt

Ondanks de voortdurende oorlog zijn zelfvoorzieningsprojecten in Oekraïne weer opgepakt. Voor hardwerkende gezinnen zijn dit mooie investeringen, die hen helpen om op eigen benen te staan.

De familie Sechka woont in een oude eenkamerwoning in het landelijk gebied in West-Oekraïne. Mykhailo (40) en Nadiya (31) werken allebei hard om hun gezin te voorzien. Hun grootste uitdaging bestaat uit de medische problemen van hun kinderen: drie van hun vijf kinderen hebben ernstige beperkingen. Een van hun dochters kan helemaal niet lopen. Door hun gezondheidsproblemen hebben de kinderen steeds medische onderzoeken, controles en behandelingen nodig, die allemaal geld kosten. Mykhailo werkte voorheen in de bosbouw, maar toen de oorlog uitbrak, werden veel gebieden ontgonnen, waardoor er nauwelijks nog werk was. Mykhailo verdiende uiteindelijk zo weinig, dat hij iets anders moest zoeken.

Tractor onbruikbaar

Mykhailo sloeg noodgedwongen een andere richting in: hij ging koeien, varkens, ganzen en kippen houden en begon groenten op het land te telen. Met hun harde werk en doorzettingsvermogen vormen Mykhailo en Nadiya inspirerende rolmodellen voor hun kinderen. Om genoeg voer voor de dieren en genoeg groenten en granen voor het gezin te verbouwen, is Mykhailo veel tijd kwijt aan het bewerken van het land. Hij gebruikte daarvoor altijd een oude tractor die hij 15 jaar geleden had gekocht. De tractor is inmiddels 50 jaar oud en moest vaak gerepareerd worden. Mykhailo vertelt dat hij de tractor na elke werkdag moest repareren en dat het uiteindelijk het geld niet meer waard was. Nu kunnen ze hem niet meer gebruiken en is het alleen nog een speeltoestel voor de kinderen.

Lasten te zwaar

Ondanks alle inspanningen van Mykhailo en Nadiya werd de situatie van het gezin steeds nijpender. Alles bij elkaar kon het gezin de lasten niet meer dragen: Mykhailo die geen vaste baan meer had, de gezondheidsproblemen van de kinderen, de gestegen kosten voor levensonderhoud, de voortdurende oorlog en ook de vader van Mykhailo kreeg gezondheidsproblemen en moest verzorgd worden. Het gezin is daarom opgenomen in ons gezinssponsorprogramma. Het gezin vertrouwt op ons, God en de steun die ze krijgen van de lokale kerk. Onlangs heeft het gezin in het kader van een zelfredzaamheidsproject een mini tractor van ons gekregen. Mykhailo is heel dankbaar voor deze tractor en zegt dat dit de boerderij en het gezin gered heeft. Het gezin is nu hard op weg naar zelfredzaamheid en bijna klaar om op eigen benen te staan.

Gezinnen op weg naar zelfredzaamheid

We hebben weer zelfredzaamheidsprojecten op kunnen pakken voor 25 gezinnen in het relatief veilige West-Oekraïne, nadat die projecten vanwege de oorlog een tijd stilgelegen hadden. In deze moeilijke tijden is het belangrijker dan ooit om gezinnen in Oekraïne te steunen met zelfredzaamheidsprojecten. De geselecteerde gezinnen wonen op het platteland en zijn gericht op landbouw. Machines om de grond te bewerken of minitrekkers zijn zeer geschikt ter ondersteuning van hun zelfredzaamheid. Onze lokale programmamanager in Oekraïne Volodymyr vertelt: “Het is geweldig om gezinnen die ernaar streven om zelfredzaam te worden, te helpen in zulke moeilijke tijden in Oekraïne. Bovendien is ook de economie van Oekraïne hiermee geholpen.”

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde