“Ze hebben iemand nodig die in hen gelooft en hen steunt.”

We willen kinderen uit arme gezinnen de kans te bieden om goed onderwijs te volgen, zodat ze toekomstperspectief hebben. We stimuleren de kinderen om naar school te blijven gaan door hen te voorzien van een rugzak gevuld met schoolspullen.

Elisei (7) woont met zijn familie in een tweekamerappartement in een flat uit het communistisch tijdperk in Roemenië. Zijn ouders zijn gescheiden en hij woont bij zijn moeder, haar nieuwe vriend, oudere zus Erika en broertje Matias. In hun dorp wonen veel mensen in armoede in uitgewoonde flatgebouwen die hoognodig toe zijn aan renovatie. Hoewel het dorp omgeven wordt door prachtige bergen, is het dorp zelf vervallen en er is veel leegstand. Er zijn weinig baankansen en veel inwoners dromen ervan om ergens anders naartoe te verhuizen. Jong volwassenen trekken massaal weg, de bevolking vergrijst en de armoede neemt toe.

School niet voor iedereen weggelegd

Zijn moeder Rahela heeft nooit een goede baan gehad, omdat ze nauwelijks naar school is geweest. Zijn stiefvader hoopt binnenkort als bessenplukker werk te vinden in Duitsland. Ze hebben geen eigen huis en bijna geen inkomsten, afgezien van de kinderbijslag. In Roma-gemeenschappen is het gebruikelijk dat kinderen al op jonge leeftijd met school stoppen. Kinderen waarvan de ouders ook hun school niet afgemaakt hebben, krijgen thuis geen hulp bij hun schoolwerk. In de allerarmste gezinnen worden kinderen geacht zo snel mogelijk te gaan werken, zodat ze ook kunnen bijdragen aan het gezinsinkomen. Roma-kinderen denken al gauw dat school niet voor hen is weggelegd, zeker als hun ouders geen schoolspullen kunnen betalen, als ze te maken hebben met discriminatie op school en als niemand binnen de familie opgeleid is.

Rugzak gevuld met schoolspullen

Wij hebben Elisei, Erika en Matias opgenomen in ons kindsponsorprogramma. Daardoor krijgen ze op meerdere vlakken steun en bezoekt onze lokale gezinscoach Radu het gezin regelmatig. Aan het begin van het nieuwe schooljaar krijgen ze allemaal een rugzak gevuld met schoolspullen van ons. Rahela vertelt: “We hebben geluk dat we schoolspullen krijgen van jullie, want zelf kunnen we dit niet betalen. Nu hebben Elisei en Matias alles wat ze nodig hebben voor school, wat een stimulans is om hun best te doen op school. Vanwege haar dagelijkse problemen en haar gebrek aan onderwijs, worstelt Rahela ermee om haar kinderen regelmatig naar school te laten gaan. Rahela merkt ook dat de docenten niet zo aardig zijn tegen haar kinderen en hun niet de steun geven die ze nodig hebben. Radu wil graag kinderen zoals Elisei helpen om hun toekomstdromen te verwezenlijken.

Toekomstdromen realiseren

Radu heeft al veel dromen van kinderen als Elisei werkelijkheid zien worden. Hij zegt dat deze kinderen alleen iemand nodig hebben die in hen gelooft, hen steunt in hun opleiding, hen helpt om gefocust te blijven en de angst om te falen uitbant. In het dorp waar Elisei woont, met alle leegstand, vervallen flatgebouwen en gebrek aan kansen, zijn dromen moeilijk te verwezenlijken. Maar ook hier is hoop. Zolang wij kinderen in armoede steunen met bijvoorbeeld schoolspullen, is dat voor hen een stap vooruit, die ze nodig hebben om hun toekomstdromen te realiseren. In de tussentijd worden ze door Radu en onze lokale medewerkers aangemoedigd om vol te houden.

 

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde