Zaadjes van hoop

De familie Cemurtan uit Moldavië doet mee aan ons Zaaigoedproject. Tomaat- en paprikazaadjes betekenen meer dan alleen eten op de tafel, ze vertegenwoordigen hoop, liefde en het gevoel dat er voor hen gezorgd wordt.

De familie Cemurtan leeft in armoede en is daarom opgenomen in ons gezinssponsorprogramma. Maria (36) en Mihai (39) hebben samen zes kinderen. Maria is fulltime huismoeder en staat altijd voor de kinderen klaar. Ze doet het huishouden en zorgt elke dag dat er een goede maaltijd op tafel staat. Mihai werkt momenteel in het buitenland, om geld te verdienen voor een uitbouw. Hun huis heeft nu maar twee kamers en dat is niet genoeg voor 8 mensen, zeker niet nu de kinderen groter worden. Afgezien van het ruimtegebrek, zijn er nog meer problemen waar het gezin mee kampt.

Grote droogte

Het is eind april, maar in Moldavië heeft het dit voorjaar nog helemaal niet geregend. De grond is gescheurd, de takken aan de bomen zijn dor en groene landschap is vergeeld. Maria denkt dat het een moeilijk jaar voor veel mensen zal worden vanwege de droogte. “Gelukkig hebben wij een kas, waar we gewassen in kunnen telen. Het dak van de kas houdt het vocht binnen en daardoor blijft de grond vochtig genoeg,” voegt ze toe. De kas staat direct naast het huis, waar tomaten en pepers geplant zijn. “We hebben 150 tomaten- en 150 peperstekjes gekregen van Zending over Grenzen,” vertelt Maria glunderend. Verse groenten zijn een luxeproduct in het winterseizoen en na een goede oogst leggen ze een voorraad aan voor de winter.

Vruchten die hoop geven

Moldavië is een agrarisch land, waar veel boerengezinnen voor voedsel afhankelijk zijn van wat ze in hun tuin planten. Sterker nog; voor veel mensen is datgene wat ze in de grond planten, het middel om te overleven. Meer dan 75% van de kinderen en gezinnen in Moldavië die wij steunen, wonen in dorpen waar nauwelijks werkgelegenheid is. Landbouw is de belangrijkste bron voor inkomsten en voeding. Goede zaden zijn helaas duur en de meeste gezinnen kunnen dat niet betalen. Ook heb je gunstige omstandigheden nodig, om mooie gewassen te kunnen telen. Daarom helpen wij de gezinnen op weg door zaden te kopen en die alvast te kweken in onze kassen, zodat we stekjes aan gezinnen kunnen leveren. Dit voorwerk gebeurt door het teamwerk van onze lokale medewerkers. Samen telen we vruchten die het hele jaar hoop geven, zelfs te midden van droogte en armoede.

Impact met Zaaigoedproject

Zo’n 300 gezinnen profiteren dit jaar van stekjes: 23.000 tomatenstekjes, 16.000 peperstekjes en 13.000 koolstekjes. Bij de meeste gezinnen resulteren de stekjes in een hele mooie, grote opbrengst. Dat betekent dat ze zeker tot oktober verse groenten op tafel kunnen zetten en het restant kunnen gebruikten voor een wintervoorraad. De dankbaarheid valt af te lezen in de twinkelende ogen, de warme lach en het enthousiasme van de kinderen. Als we bij de gezinnen langsgaan, zien we meteen de impact. Behalve dat zaadjes opbloeien tot tomaten en pepers, werpen de zaadjes van hoop hun vruchten af in de harten van de mensen.

 

Geef mensen hoop, sponsor een gezin!

In Bosnië & Herzegovina werken we met

20

kerken samen

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde