Woorden schieten tekort om uit te drukken hoe blij we zijn!

Gheorghe (31) en Cristina (27) leven in armoede in Moldavië met hun drie kinderen. Inmiddels zijn ze opgenomen in ons gezinssponsorprogramma en met de hulp die ze van ons krijgen komen ze de moeilijkste tijd van het jaar door: de winter.

GEEF AAN WINTERHULP

De winter in Moldavië is een moeilijke tijd voor mensen in armoede. De omstandigheden zijn al zwaar, zonder genoeg warme kleding, stookhout en eten, maar de ijskoude temperaturen maken hun leven helemaal ondraaglijk. Kinderen gaan te voet naar school in de bittere kou, zonder fatsoenlijke schoenen. Huizen zijn slecht geïsoleerd, waardoor de ijskoude wind dwars door de huizen heen blaast. Er is geen centrale verwarming of stookhout om de huizen te verwarmen.

Elke dag een strijd om te overleven

De familie Apostoliuc woont in Moldavië en bestaat uit Gheorghe (31), Cristina (27) en hun kinderen Marius (11), Silvia (4) en baby Amedeia. Hun huis heeft twee kamers; een slaapkamer voor iedereen en een woonkamer met een fornuis en een wasbak. Er is geen centrale verwarming, geen stromend water, geen badkamer en geen wc binnen. Ze halen dagelijks water uit een bron op een kilometer loopafstand. De familie Apostoliuc is een hardwerkend gezin: Cristina doet het huishouden met de kinderen en Gheorghe neemt werk aan wat voorhanden is in het dorp. In het verleden hebben ze konijnen gefokt, maar helaas waren de kosten van konijnenvoer uiteindelijk te hoog. Al met al is hun gezinsinkomen nauwelijks genoeg om in hun basisbehoeften te voorzien. Ondanks hun armoede is Cristina dankbaar voor hun huis en de gezondheid van hun kinderen. Ze vertelt dat Marius onlangs een astma-aanval had, waar ze heel erg van geschrokken is. Voor mensen die in armoede leven, zijn gezondheidsproblemen nog angstiger aangezien er geen financiële steun is als er iets mis gaat. Zelfs de wisseling van de seizoenen brengt angst met zich mee. Er is veel minder werk beschikbaar en de kosten voor winterkleding en verwarmen zijn duur in de winter. Het is elke dag een strijd om te overleven.

"Ondanks de armoede ben ik dankbaar voor ons huis en de gezondheid van onze kinderen."

Met deze kleren blijf ik wel warm!

Inmiddels is het gezin opgenomen in ons gezinssponsorprogramma. We helpen het gezin op weg naar meer financiële stabiliteit en zekerheid. Deze winter hebben ze praktische hulp ontvangen zodat ze veilig de winter doorkomen. Spridion, onze lokale medewerker, vertelt dat hij het gezin briketten heeft gebracht, toen hij hoorde dat het gezin geen stookhout meer had terwijl de winter nog lang niet voorbij was. Spridion zegt: “Woorden schieten tekort om uit te drukken hoe blij het gezin was en hoe ze God dankten voor onze hulp”. Spridion had ook kleding en schoenen meegebracht, die de kinderen meteen enthousiast aantrokken. Silvia riep blij uit: “Met deze kleren blijf ik wel warm!” Marius vertelt dat sleeën zijn favoriete bezigheid is in de winter. Nu hij geschikte warme kleding heeft, kan hij lekker van de sneeuw genieten en buiten spelen met zijn vrienden.

Kiezen tussen eten of stoken

Veel gezinnen in Oost-Europa worstelen om de winter door te komen en zijn vaak gedwongen om te kiezen tussen het kopen van eten of stookhout. Door mensen in armoede te steunen in de winter, halen we de druk van deze onmogelijke keuze weg. Het is ons doel om deze mensen niet alleen te helpen overleven, maar ook om ze te laten opleven. Met uw hulp kunnen we gezinnen als de familie Apostoliuc laten zien hoeveel God om hen geeft en hen Gods warmte laten voelen.

STEUN DIT PROJECT

Geef mensen hoop, doneer een voedselpakket!

In november hebben we 

1.900

voedselpakketten uit aan mensen in nood in Oekraïne.

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde