Wij geloven in hun dromen

Onlangs hebben wij een nieuwe locatie voor onze Naschoolse Zorg geopend in Roemenië. Kinderen uit arme gezinnen of met een moeilijke thuissituatie krijgen er educatieve steun, zodat ze weer perspectief krijgen voor een betere toekomst.

Miranda (10) is een meisje uit een arm gezin. Haar moeder is ongeschoold en beide ouders zijn werkeloos. Haar vader was verslaafd aan alcohol, wat voor onrust zorgde in het gezin. Gelukkig is hij inmiddels afgekickt. Haar ouders kunnen haar niet helpen bij haar schoolwerk en de docenten op haar school schreeuwen en kleineren haar, omdat ze uit een Roma gezin komt. Miranda komt graag naar onze nieuwe Naschoolse Zorg locatie, waar ze steun krijgt bij haar schoolwerk. Ondanks het gebrek aan rolmodellen in haar familie, vindt Miranda het fijn om dingen te leren, ze is ijverig en werkt hard.

Risico op vroegtijdig schoolverlaten

Op onze Naschoolse Zorg krijgen kinderen uit kwetsbare gezinnen extra hulp bij hun schoolwerk, een warme maaltijd en de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren. Ouders in Oost-Europa die in armoede leven, zijn vaak ongeschoold, waardoor ze hun kinderen niet kunnen helpen bij hun schoolwerk. Daarbij ondervinden kinderen uit deze gezinnen vanuit huis weinig stimulans om te leren en lopen het risico vroegtijdig te stoppen met school. Onze lokale vrijwilligers bieden de kinderen een rustige en vredige plek om onder begeleiding hun schoolwerk te doen, stimuleren hun zelfvertrouwen en leren hen sociale omgangsvormen en andere vaardigheden. Het is fijn voor Miranda om naar een rustige plek te komen, waar ze zich kan concentreren op haar huiswerk en nieuwe dingen kan leren.

Begeleiding bij schoolwerk en gedrag

De docenten die hier bij de Naschoolse Zorg werken, zijn allemaal vrijwilligers. Vanwege de nood in hun gemeenschap besloten ze onderdeel van de oplossing te worden. Medewerkster Felicia vertelt dat ze in het begin moeite had met de discipline van de kinderen. De omgeving waarin de kinderen opgroeien is hard en omdat ze thuis geen hulp hoeven te verwachten bij hun schoolwerk, eist dat zijn tol op hun schoolprestaties en hun gedrag op school. Op de Naschoolse Zorg krijgen ze naast begeleiding bij hun schoolwerk ook begeleiding bij hun gedrag en de omgang met anderen. Felicia vertelt trots dat de kinderen vooruitgang boeken. “Ze zijn slim en behalen uitstekende resultaten wanneer ze dat willen. Zelfs de leraren op school vertellen ons over de veranderingen en vooruitgang die ze bij de kinderen zien. Wij geloven in de dromen van deze kinderen en helpen hen die dromen te realiseren.”

Investering in toekomstige generatie

Sorin, een van onze lokale medewerkers, vertelt dat onze Naschoolse Zorg erg waardevol is in een gemeenschap als deze. Etnische minderheden, vooral als ze in armoede leven, worden vaak over het hoofd gezien door het schoolsysteem. Onze vrijwilligers zijn kinderen zoals Miranda tot steun, wat heel waardevol is voor veel gezinnen en een goede investering in de toekomstige generatie. Als kinderen de basisschool en middelbare school afmaken en daarna gaan studeren, kunnen ze later goed betaald werk vinden en daarmee ook hun familie in de toekomst onderhouden. Daarmee helpen we gezinnen weer een stapje verder uit de armoede.

 

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde