We danken God voor de manier waarop Hij dingen veranderd

Ruben en Sara wonen in de arme Roma wijk Valea lui Stan in Roemenië. Zending over Grenzen werkt samen met een lokale kerk om de leefomstandigheden van de bewoners te verbeteren.

Valea lui Stan is een prachtige plek in Roemenië, omgeven door groene heuvels en bosrijk gebied. Helaas is het gebied ook berucht vanwege de hoge werkloosheidscijfers en armoede. De meeste mensen die er nu wonen, zijn Roma die hard hun best doen een bestaan op te bouwen binnen de gemeenschap, maar de middelen daarvoor en toekomstperspectief ontbreken.

Ruben (9) en Sara (3), wonen in Valea lui Stan met hun ouders in een huis wat ze gekregen hebben van hun oma. Hun beide ouders zijn werkloos en er is nauwelijks geld. Het huis heeft geen toilet, en het gezin haalt water uit de dorpsbron. In het dorp ontbreken faciliteiten, zoals sanitaire voorzieningen of infrastructuur. Het vuilnis wordt nauwelijks opgehaald door de gemeente, waardoor het in de rivier gedumpt wordt die door de Roma-wijk stroomt, met alle gezondheidsgevaren van dien. Kinderen zoals Ruben en Sara hebben geen speelplek en spelen vaak in het afval. De vader van Ruben en Sara verdient her en der een beetje geld, met allerlei wisselende baantjes die hij maar kan krijgen. In de zomer plukken de ouders bessen om te verkopen.

‘De mensen die hier wonen, proberen het beste van hun situatie te maken,’ zegt Marius, onze gezinscoördinator. Er is in Roemenië veel discriminatie tegen de Roma, waardoor ze geen eerlijke kansen krijgen. Zelfs de autoriteiten of organisaties die voor hen op zouden moeten komen, zorgen er niet voor dat ze geïntegreerd worden in de Roemeense maatschappij. Omdat ze al zo lang buitengesloten worden, is hun toegang tot zorgvoorzieningen, sociale zekerheid en zelfs tot een opleiding een voortdurende uitdaging. Ook hun kinderen worden in armoede geboren met weinig hoop om de cirkel te doorbreken.

De mensen die hier wonen, proberen het beste van hun situatie te maken.

Maar in deze Roma gemeenschap – te midden van alle armoede en rondslingerend afval – staat een kerk: een baken van Gods Koninkrijk, waar iedereen één is in Jezus Christus en waar geen plek is voor discriminatie. ‘Er is enorm veel veranderd in onze gemeenschap doordat we hier een kerk hebben en we onze mensen over God kunnen vertellen’, zegt de opa van Ruben en Sara. ‘Voordat er een kerk was, was er veel criminaliteit. Maar we danken God voor de manier waarop Hij dingen veranderd heeft en hoe vredig onze gemeenschap geworden is.’ Marius vertelt dat ondanks de bestaande problemen, Valea lui Stan al een heel eind op de goede weg is sinds het moment dat wij hier voor het eerst kwamen.

Door de jaren heen hebben we zomerkampen kunnen organiseren voor de kinderen hier, en we hebben met veel families samengewerkt op weg naar zelfvoorziening. Het is een enorme steun voor deze families dat ze maandelijks praktische hulp krijgen in de vorm van voedsel- en hygiënepakketten. Daarnaast hebben we ook meubels, schoolspullen, kleding en schoenen voor hun kunnen regelen en is er ruimte voor veel emotionele steun. De moeder van Ruben en Sara zegt dat ze beduusd is van onze zorg en compassie naar de gemeenschap toe en dat ze de praktische en emotionele steun enorm waardeert.

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde