“Studenten zijn de toekomst van ons land”

In Moldavië zorgen armoede en het gebrek aan studiefinanciering vanuit de overheid ervoor dat weinig jongeren studeren. Wij investeren in de toekomst door mensen financieel te steunen bij hun opleiding.

Een goede opleiding is vaak de sleutel om uit de armoede te stappen. Maar in Moldavië kan het voor sommige kinderen een probleem zijn om toegang te krijgen tot goed onderwijs, vooral in landelijke gebieden. De uitval van leerlingen in het voortgezet onderwijs is hoog. Hoge armoedecijfers en het gebrek aan studiefinanciering vanuit de overheid zorgen ervoor dat veel jongeren onvoorbereid hun toekomst tegemoet gaan. Veel ouders kunnen een opleiding met de bijbehorende kosten voor schoolmateriaal, vervoer, een kamer en collegegeld niet betalen voor hun kinderen.

Harde werker

Daniel is in armoede opgegroeid in Moldavië. Het is zijn droom om later gymleraar te worden op een basisschool. Hij is dol op kinderen en op sporten, dus een baan als gymleraar zou een perfecte combinatie voor hem zijn. Daniel heeft altijd hard gewerkt om zijn droom te realiseren en heeft afgelopen jaar een bijbaan gehad om zijn ouders financieel te helpen. Wij hebben Daniel in 2014 opgenomen in ons kindsponsorprogramma en inmiddels is hij vrijwilliger bij Zending over Grenzen én doet hij vrijwilligerswerk in een van de kerken waar wij mee samenwerken. Hij is ook al jaren vrijwilliger tijdens onze Zomerkampen als sportinstructeur. Daar heeft hij kinderen dichter bij God gebracht en met eigen ogen gezien wat de impact van onze kampen is op deze kinderen.

God zoeken en dromen volgen

Jongeren met zoveel gedrevenheid als Daniel willen wij graag helpen om hun toekomstdromen waar te maken. Met behulp van ons Studiefinancieringsprogramma kan Daniel nu studeren om gymleraar te worden. Toen hij erachter kwam dat wij zijn studie betalen, kon hij het niet geloven. Hij weet niet hoe hij zijn sponsors ooit genoeg kan bedanken. Hij heeft ook veel levenslessen geleerd tijdens zijn studie, zoals het overwinnen van zijn verlegenheid, het spreken voor groepen, koken en onafhankelijk worden. Inmiddels heeft Daniel zich ook laten dopen. Hij is erg dankbaar voor de studiefinanciering die hij heeft gekregen. Hij vertelt: “Het beste advies voor jongeren die hun weg in het leven proberen te vinden, is om God te zoeken. Niemand kan je beter begeleiden dan je Schepper. Een ander advies wat ik kan geven, is om je dromen te volgen, wat ze ook zijn.”

Studenten zijn de toekomst van ons land, dus moeten we zoveel mogelijk in hen investeren.

Investeren in toekomst

Onze lokale medewerker Petru vertelt dat veel jongeren in Moldavië willen studeren, maar het niet kunnen betalen. Om toch aan geld te komen, gaan velen in het buitenland op zoek naar werk. Na terugkomst stoppen ze meestal met hun opleiding. Hij vertelt: “Studenten zijn de toekomst van ons land, dus moeten we zoveel mogelijk in hen investeren. Het is essentieel dat ze weten dat er iemand om hen geeft en hen steunt. In het afgelopen schooljaar hebben we 113 studenten in Moldavië financieel gesteund. Jonge mensen als Daniel zijn het bewijs dat het belangrijk is om groots te blijven dromen!"

 

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde