Onderwijs voor Oekraïense kinderen is een uitdaging

Iedere ouder wil het beste voor zijn kinderen. Maar hoe lukt dat te midden van een oorlog? In Oekraïne worstelen veel ouders met de voortgang van het onderwijs van hun kinderen.

Sinds het uitbreken van de oorlog zijn meer dan 3.000 onderwijsinstellingen (10% van het totaal) in Oekraïne verwoest of beschadigd. Na de vernieling van het energienet hebben veel scholen geen verwarming meer. Bovendien hebben veel scholen geen schuilkelders, waardoor ze hun deuren hebben moeten sluiten. Veel kinderen en jongeren moeten nu vanuit huis online lessen volgen, zonder persoonlijk contact met hun docenten en medeleerlingen. Verstoorde internetverbindingen en gebrek aan laptops maken het lastig om alle lessen te blijven volgen. Bij meer dan 9 miljoen kinderen en jongeren heeft hun onderwijs te lijden gehad onder de oorlog.

Onderwijs niet enige uitdaging

Gezinnen die meedoen aan ons gezinssponsorprogramma hebben naast het onderwijs van hun kinderen met vele andere uitdagingen te maken. Van lage lonen tot werkloosheid tot hoge kosten voor levensonderhoud die ze niet kunnen betalen, tot angst voor Russische aanvallen. Onze gezinscoaches werken hard om gezinnen de steun te geven die ze nodig hebben, hun lasten te verlichten en hen aan te moedigen in deze moeilijke tijden. Door de goede band die ze met de ouders en kinderen uit deze gezinnen hebben opgebouwd, kunnen onze coaches de kinderen helpen hun verantwoordelijkheid te nemen en hun best te blijven doen op school. Als kinderen dat doen, maken ze meer kans op een betere toekomst.

Dankbaar voor de kans om te studeren

Een voorbeeld van een gezin dat met vele uitdagingen te maken heeft, is de familie Lutsyk. Zij bleven in Oekraïne toen de oorlog begon en leven in armoede. Sasha (18) is de oudste dochter uit het gezin. Haar vader is overleden toen ze klein was. Desondanks is ze optimistisch en vrolijk, zelfs in moeilijke omstandigheden. Sasha studeert al anderhalf jaar grafisch ontwerpen. Ze vertelt: “Het Studiefinancieringsprogramma van Zending over Grenzen is de enige reden dat ik deze opleiding kan doen en ik ben heel dankbaar voor deze kans. Ik geniet er enorm van dat ik kan studeren en tegelijk kan werken als grafisch ontwerper. Ik kan al logo’s ontwerpen voor bedrijven, posters maken en de illustraties verzorgen van boeken. Onlangs kreeg ik een printer van Zending over Grenzen die ik nodig heb voor mijn studie en werk. Dit is zo’n enorme verrijking en ik ben er heel blij mee!”

Onderwijs is het meest krachtige wapen dat we kunnen gebruiken om de wereld te veranderen.

Investering in betere toekomst

Investeren in onderwijs is investeren in een betere toekomst. Een kind dat onderwijs krijgt, kan later meer bijdragen aan de maatschappij. Onderwijs stelt jongeren zoals Sasha in staat om werk te vinden, te sparen en de kwaliteit van hun leven en dat van hun kinderen aanzienlijk te verbeteren. Zoals Nelson Mandela ooit zei: “Onderwijs is het meest krachtige wapen dat we kunnen gebruiken om de wereld te veranderen.” En daarom investeren wij zoveel mogelijk in goed onderwijs voor kinderen en jongeren in Oost-Europa. Meer onderwijs betekent op termijn immers minder armoede. Wilt u een kind of een jongere ook zicht geven op een betere toekomst? Kijk dan op onze site hoe u hieraan kunt bijdragen.

 

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde