“Nu kijk ik met andere ogen naar mezelf.”

Beide ouders van Sasha (14) zitten momenteel in het Oekraïense leger. Op ons Zomerkamp kon Sasha even ontsnappen aan de gruwelijkheden van de oorlog. Bovendien leerde ze er God kennen en vond ze hier de vrede waar ze zo naar hunkerde.

In heel Oekraïne vinder er momenteel elke dag begrafenissen plaats. In een tijd met zoveel begrafenissen zijn Zomerkampen belangrijker dan ooit. Het is een plek waar kinderen zorgeloos en vrij kunnen zijn, waar ze kunnen spelen en vrienden kunnen maken. Waar ze misschien even de gruwelijkheden van de oorlog kunnen vergeten. Maar het allerbelangrijkste is dat kinderen op kamp God kunnen leren kennen. Hij blijft altijd bij hen, ook als de Zomerkampen weer voorbij zijn. Zelfs te midden van de oorlog.

Gevonden wat ze zocht

Liliya, Sasha’s leiding op kamp, vertelt: “Sasha zei dat ze diep van binnen vroeger al in God geloofde. We hebben veel met haar gepraat en voor haar gebeden. Ze moest huilen en vertelde ons dat ze zich op kamp zo gelukkig voelt. Niet alleen vanwege de leuke spelletjes, maar ook omdat ze hier gevonden heeft wat ze altijd al zocht: vrede, innerlijke vreugde en een relatie met God. Ze zei ook dat ze de Bijbel wil blijven lezen na kamp. Ik heb aan de meisjes die hiervoor open stonden, voorgesteld om een Bijbelstudiegroepje op te richten na kamp. Sasha heeft daar gretig op gereageerd. Ik merk dat er kinderen zijn die veel vragen over God hebben. Ze zijn op zoek naar antwoorden en het is mijn taak om hen te helpen.”

Geliefd en waardevol

Sommige kinderen hebben heftige trauma’s meegemaakt, zoals Sasha die bij Liliya uit kwam huilen. Toen ze samen gebeden hadden, kreeg Liliya een dikke knuffel van haar.” Sasha vertelt: “Inmiddels woon ik in Rivne, maar het dorp waar ik opgegroeid bent, wordt nu bezet en is overstroomd door een geëxplodeerde dam. Ik probeer er niet aan te denken en kijk geen nieuws. Toen ik uitgenodigd werd voor Zomerkamp, was ik enorm verrast. Mijn eerste indruk van kamp was meteen positief. Ik had het gevoel dat God zich persoonlijk tot mij richtte, wat me heel erg raakte. Op kamp leerde ik hoe ik de Bijbel moest lezen en hoe ik die kennis kan gebruiken in mijn leven. De Bijbel vertelt me de waarheid en daar kan ik op vertrouwen. Ik kijk nu met andere ogen naar mezelf. Ook al doe ik dingen verkeerd, ik voel me geliefd en waardevol.”

Gods leiding

Liliya vertelt: “Ik praat één op één met ieder kind. Ze storten hun hart bij me uit over hun problemen en met Gods leiding bied ik steun. We praten over Gods waarden in de praktijk: hoe je op een fijne manier met mensen omgaat en hoe je mensen vergeeft die jou pijn hebben gedaan. God leidt ieder gesprek dat ik voer op een andere manier.” De kamp coördinator vult aan: “We hebben de middelen om alle kinderen te begeleiden en te troosten. We proberen een sfeer van echte vriendschap, vertrouwen en acceptatie te creëren voor hen en we geloven dat Zomerkamp dingen kan veranderen. En we geloven in wonderen!

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde