“Nu geloof ik weer in een toekomst.”

Gergana is een alleenstaande moeder en leefde lang met haar kinderen in armoede. Wat begon met een zaaigoedpakket, groeide uit tot iets moois. Zo mooi, dat ze in 2023 uit ons programma kon stappen.

In het zuiden van Bulgarije worstelen veel Roma gezinnen met armoede. Velen hebben nooit onderwijs gehad, waardoor het vinden van een baan een uitdaging is. Gergana (30) kan daarover meepraten. Ze woont in een klein dorpje en is alleenstaande moeder van Georgi (12) en Victor (2). Ze wil haar kinderen een veilige toekomst geven, maar haar inkomen was nooit stabiel, waardoor het gezin in armoede leefde. Het was een constante strijd om zelfs de meest basale behoeften te kunnen bekostigen. Beschikbaar zijn voor werk werd nog lastiger, toen Georgi langdurig ziek werd.

Talent wordt verdienmodel

Ventsislav is onze lokale gezinscoach in Bulgarije en helpt gezinnen die in armoede wonen. Hij gaat regelmatig langs bij Gergana om hen te helpen. Gergana kreeg o.a. voedsel- en hygiënepakketten en Georgi mocht mee op Zomerkamp. Ook kreeg het gezin een Zaaigoedpakket om groenten te telen, zodat ze hun maaltijden konden aanvullen met groenten van het land. Gergana komt uit een boerenfamilie en Ventsislav merkte al gauw dat Gergana groene vingers had. Ze had de hele tuin aangeplant en overal groeiden verschillende soorten gewassen. Helaas kon Gergana vanwege de koude winters slechts een deel van het jaar groenten verbouwen. Daarom conserveerde ze na de oogst een deel, zodat ze in de winter ook nog wat eten op voorraad hadden.

Nieuwe hoop planten

Om ervoor te zorgen dat het gezin het hele jaar door groenten kon verbouwen, zorgde Ventsislav ervoor dat het gezin een Project op Maat kreeg met een eigen kas. In eerste instantie had Gergana weinig vertrouwen in haar capaciteiten. Gergana vertelt: “Ik had geen ervaring met het verbouwen van gewassen in een kas, maar dankzij Ventsislav en trainingen door een professionele teler, kan ik nu gewassen verbouwen in de kas waar vraag naar is op de markt. Gergana leerde steeds beter hoe ze gewassen kon verbouwen in de kas. Uiteindelijk was de oogst zo groot dat ze een deel ervan kon verkopen op de markt. Daar was de vraag naar organische groenten heel groot. Gergana zegt: “Dit heeft voor zo’n geweldige verandering gezorgd! Doordat we groenten konden verkopen, hebben we het nu financieel veel beter. Ik dank God voor wat jullie voor mij en mijn kinderen hebt gedaan!”

Geen hulp meer nodig

De kas zorgde niet alleen voor een stabiele inkomstenstroom, maar het resulteerde ook in een hechtere band tussen de gezinsleden omdat ze nu veel samenwerken. Gergana zegt dankbaar: “De afgelopen jaren is Zending over Grenzen steeds aan onze zijde gebleven, dwars door alle moeilijkheden heen. Ik ben hen en God heel dankbaar voor alle hulp die ik heb gehad. Diverse restaurants nemen onze producten nu af tegen een goede prijs. Vroeger moesten we elke dag puur overleven, nu geloof ik weer in de toekomst. Dankzij de hulp die we hebben gehad, is ons leven positief veranderd. We hebben geen ondersteuning meer nodig, want we zijn nu financieel onafhankelijk.”

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde