Een nieuwe kans door een vakopleiding

Moeder Jana kan als manicure in haar levensonderhoud voorzien, dankzij een vakopleiding van Zending over Grenzen.

HELP MEE

Het kleine huisje waar de Moldavische Jana woont met haar moeder en zoontje is schaars ingericht. Maar één ding springt meteen in het oog als je het huis binnenkomt: aan de muur hangt het diploma dat Jana kreeg toen ze de manicurecursus van Zending over Grenzen afrondde. Ze is hier duidelijk erg trots op. “Als je een diploma hebt, voel je je anders. Je doet ertoe en je maakt deel uit van de maatschappij”, zegt Jana.

Jana (29) is een alleenstaande moeder. Net als veel jonge vrouwen in deze regio, heeft ze niet verder gestudeerd na de basisschool*. Een gebrek aan financiële middelen, motivatie en steun vanuit de familie, stonden in de weg om een goede opleiding te volgen. “Nadat ik mijn school had afgemaakt, ontmoette ik een man. We gingen samenwonen en ik raakte zwanger, maar uiteindelijk wilde hij de verantwoordelijkheid voor het gezin niet op zich nemen en vertrok. Sindsdien voed ik Maxim alleen op”, zegt Jana over haar 10-jarige zoon. In de eerste jaren moest Jana veel naar het buitenland om geld te verdienen, zodat ze eten, kleding, luiers en andere benodigdheden kon betalen voor haar zoontje. “Hier thuis had ik geen kans”, vertelt ze. “Ik werkte vaak twee tot drie maanden. Dan kwam ik een tijdje thuis voordat ik weer vertrok om geld te verdienen. Als mijn moeder er niet was geweest, zou het veel moeilijker voor me zijn geweest. Ze heeft voor de baby gezorgd als ik naar het buitenland moest.” Jana en Maxim wonen bij Jana’s moeder. In het bouwvallige huisje zijn twee bewoonbare ruimtes; een kamer en de hal. De keuken, badkamer en het toilet zijn buiten. “Als we een bad nemen, zetten we de wasteil hier in de hal en hangen een deken op als beschutting”, zegt Jana.

Een nieuwe kans

De hal dient ook als Jana’s manicuresalon. Via Zending over Grenzen kreeg ze de kans om een manicurecursus te volgen. “Ik was zo enthousiast, want ik kon het me nooit veroorloven om een opleiding te volgen”, zegt Jana. “Zonder deze kans zou ik nog steeds naar het buitenland moeten voor tijdelijke baantjes, want hier in de omgeving is weinig werk te vinden.” In het begin was het moeilijk en moest ze er hard voor werken om de lesstof onder de knie te krijgen, maar uiteindelijk begon ze het steeds leuker te vinden. Nu ze de cursus heeft afgerond, kan Jana voorzien in haar levensonderhoud, zonder dat ze daarvoor naar het buitenland hoeft te gaan. “In de twee maanden sinds het einde van de cursus is het me al gelukt om een kleine klantenkring op te bouwen”, vertelt ze. “Dat is al een begin.” Met het verdiende geld hoopt de jonge moeder ook te kunnen investeren in de toekomst van haar zoon. “Maxim is een slimme jongen. Hij houdt erg van wiskunde. Ik wil hem in ieder geval een toekomst bieden.”

Motiveren

Veel jonge Oost-Europeanen zitten vast in negatieve patronen die de situatie van armoede en uitzichtloosheid in stand houden. Sergiu Lapaci, coördinator van Zending over Grenzen in deze gemeenschap, vertelt: “Van de jongeren eindigt 80% met hetzelfde leven als hun ouders. Ze zien niet in dat ze deze cirkel kunnen doorbreken, als ze naar school gaan. Ik wil hen motiveren om wel een vervolgopleiding te doen. Ik vertel hen dat er altijd een mogelijkheid is om een studiebeurs te krijgen via Zending over Grenzen als ze laten zien dat ze goed hun best doen.” Onderwijsondersteuning via vakopleidingen en studiebeurzen van Zending over Grenzen is een heel belangrijke stap om de weg uit de armoede mogelijk te maken. Onderwijs kan de deur openen naar een baan en geeft gezinnen de kans om zelf in hun levensonderhoud te voorzien.

* In Moldavië duurt deze schoolfase ongeveer tot de leeftijd van 14 jaar.

Als je een diploma hebt, voel je je anders. Je doet ertoe en je maakt deel uit van de maatschappij

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde