“Mijn kinderen zullen geen honger meer krijgen!”

De familie Razic woont in Bosnië en Herzegovina. Ondanks dat ze hun geloof in de maatschappij verloren waren, bloeit het gezin nu weer op.

Muamera (40) is door haar ouders altijd aangemoedigd om hard te leren en naar de universiteit te gaan. Nadat ze haar diploma gehaald had, was het haar droom om lerares te worden. In Bosnië en Herzegovina komen dromen helaas slechts zelden uit. Muamera legt uit: “Het is moeilijk om te leven in een land met gebrek aan banen, onzekerheid, corruptie en vriendjespolitiek.” Ze vertelt dat ze lange tijd bitter is geweest. Als haar wieg ergens anders had gestaan, was ze misschien wel lerares geworden. De werkeloosheidscijfers zijn heel hoog in Bosnië en Herzegovina, waardoor mensen hun heil in het buitenland zoeken.

Levens getekend door angst en onzekerheid

Muamera en haar man Senad (43) waren nog maar tieners toen de oorlog uitbrak in 1992. Hun zorgeloze jeugd eindigde abrupt en hun levens stonden ineens in het teken van angst en onzekerheid. Op zijn 16e vocht Senad als soldaat mee in een oorlog die berucht was om zijn gruwelijkheden. Toen Senad na de oorlog last kreeg van nachtmerries, angsten en oncontroleerbare gedachten, heeft hij medische hulp gezocht. Hij werd gediagnosticeerd met PTSS (post traumatische stress stoornis). Senad vindt af en toe werk, maar nooit iets vasts om de financiële zekerheid voor zijn gezin te waarborgen. Toen Senad destijds zijn tijdelijke baan kwijt was en Muamera nog geen werk gevonden had, klopte het stel wanhopig bij ons aan.

Geen zorgen meer over voldoende eten

Drazan, onze gezinscoach in Mostar, zegt: “Dit gezin raakte me, door de manier waarop deze twee dappere mensen doorploeterden.” Het gezin had veel financiële onzekerheid, medische problemen en een groeiend wantrouwen in alles wat hen omringde. Toen Muamera en Senad ondervonden dat hun dromen niet uit gingen komen, zochten ze naar alternatieven om hun kinderen te kunnen voeden. Drazan blij dat de vooruitzichten verbeterd zijn voor dit gezin, sinds ze opgenomen zijn in ons gezinssponsorprogramma. Het gezin doet mee aan ons Zaaigoedproject en telen nu aardappels, uien, sperziebonen, erwten, sla, spinazie, snijbiet en bonen. Muamera zegt: “We hebben verse groenten voor het hele jaar en zelfs een voorraad voor de winter! Hierdoor hoeven we ons niet langer zorgen te maken over hoe we aan geld moeten komen om eten te kopen. Mijn kinderen zullen geen honger meer krijgen.”

Waardigheid en respect

Senad probeert uit te leggen wat onze steun voor hem betekent. Hij vond het heel moeilijk te accepteren dat hij in de categorie ‘arme mensen’ viel en dat hij niet in staat was om voor zijn gezin te zorgen. Nu is hij blij dat ze bij ons aangeklopt hebben voor hulp. Hij zegt: “De manier waarop jullie hulp bieden, is voor ons heel fijn: met zoveel waardigheid en respect. Daarvoor en voor alles wat jullie voor ons gedaan hebben, zijn we jullie heel dankbaar. Ik geloof dat niets ondenkbaar is met hard werken, een sterke wil, discipline en met jullie steun. Bedankt dat jullie ons hebben laten zien dat er mensen zijn die om ons geven.”

 

Geef mensen hoop, sponsor een gezin!

In Bosnië & Herzegovina werken we met

20

kerken samen

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde