“Je naasten begraven, is het allerergste.”

De oorlog in Oekraïne is al twee jaar een verschrikking en put iedereen uit. Vanuit het relatief veilige noordwesten doen onze lokale medewerkers en vrijwilligers wat ze kunnen, om de vele vluchtelingen te ondersteunen. Maar zelf kennen zij ook veel persoonlijk leed en zorgen.

Onze communicatiemanager Alyona woont en werkt in ons kantoor in Rivne. Zij vertelt dat God haar nog altijd de kracht geeft om niet op te geven, ondanks het feit dat ze zich soms hopeloos en terneergeslagen voelt. Het aller moeilijkste volgens Alyona is je geliefden en vrienden te moeten begraven en te zien dat er elke dag begrafenissen plaatsvinden van je eigen volksgenoten. Zoveel van haar vrienden en kennissen hebben hun leven al moeten geven in deze vreselijke oorlog. Allemaal geweldige, slimme, getalenteerde en lieve mensen. Dat zijn dingen die nooit meer hersteld kunnen worden. Verschrikkelijke ervaringen waar iedereen nu mee moet leren leven.

Zorgen om familie

Drie van Alyona’s eigen neven zitten momenteel in het leger, wat natuurlijk een zorg is voor de familie. Een tijd geleden raakte een van die neven ernstig gewond, maar inmiddels is hij weer terug aan het front. Haar oom rijdt een paar keer per week naar het oosten en zuiden van het land om humanitaire hulp te bieden aan de mensen die in oorlogsgebied wonen. Ook dat is natuurlijk spannend voor de familie van Alyona. Bid alsjeblieft met ons mee voor Alyona, en al onze Oekraïense medewerkers, vrijwilligers en hun naasten, dat God hen beschermt en kracht geeft om het in deze moeilijke tijden vol te houden.

Geestelijke steun helend

Onze coördinatoren in Oekraïne hebben vorig jaar een PTSS training gevolgd, waarbij ze professionele training kregen hoe we met getraumatiseerde vluchtelingen om moeten gaan en hoe we mensen moeten behandelen die de verschrikkingen van de oorlog hebben meegemaakt. In Oekraïne hebben we momenteel met veel getraumatiseerde mensen te maken en dat is iets nieuws, iets waar we nog geen ervaring mee hadden.

Nu kunnen onze coördinatoren hier beter op inspelen en alle mogelijke ondersteuning bieden aan de mensen die we helpen. Vluchtelingen kunnen bij ons terecht voor advies en begeleiding, persoonlijke gesprekken, gebed, emotionele steun geven, enz. De vluchtelingen die we helpen, zeggen dat ze zich beter voelen dankzij onze steun. Ze voelen zich opgelucht als ze hun verhaal bij ons kwijt kunnen en ze zijn dankbaar. Met name de geestelijke steun die wij hen bieden, vinden ze heel fijn, omdat ze daardoor weer hoop krijgen en het ze beter lukt om de worstelingen van elke dag te doorstaan.

Bid voor Oekraïne

Blijf alsjeblieft voor Oekraïne bidden, voor alle inwoners en voor iedereen die getroffen is door deze vreselijke oorlog. Bid dat het geweld stopt en bid voor Gods leiding voor de machthebbers. Bid dat onze lokale medewerkers en vrijwilligers hun werk kunnen blijven doen en dat God ons werk zegent, zodat het mensen bemoedigt, sterkt en helpt. Dank je wel.

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde