“Ik zag Gods hand, die ons hielp en troostte.”

Olga (43) woont met haar gezin op het platteland van West-Oekraïne. Naast de armoede waarin ze leven, heeft zich onlangs een groot drama afgespeeld binnen het gezin.

Het leven is altijd al zwaar geweest voor kleinschalige boerenbedrijven in Oekraïne, maar door de voortdurende oorlog is de agrarische sector momenteel flink in het slop geraakt. De productiekosten voor vee en gewassen zijn respectievelijk van 64% naar 72% gestegen, waardoor de inkomsten van kleinere boeren drastisch gedaald zijn. Bijna alle Oekraïense bedrijven hebben ernstig geleden onder de oorlog, maar de landbouw heeft de zwaarste klappen gekregen. Dit geldt ook voor het gezin van Olga, die op een boerderij in West-Oekraïne woont waar ze graanproducten en groenten verbouwen. De dagelijkse focus van het gezin ligt op simpelweg overleven.

Donkere periode

Naast de constante strijd met armoede, ging het gezin door een zeer donkere periode na de geboorte van hun jongste dochtertje Veronika in 2019. Veronika werd geboren met een botaandoening, waardoor haar schedel niet groeide zoals het zou moeten. Het veroorzaakte veel pijn, ontstekingen en constante koorts. De artsen gaven het op en zeiden dat er geen kans was dat ze het zou overleven. Olga vertelt: “Ik nam Veronika mee naar huis en verzorgde haar daar. Er was geen medische behandeling mogelijk, dus het enige wat we konden doen, was voor haar bidden.” Veronika is uiteindelijk op driejarige leeftijd overleden. Vanwege hun armoede zat het gezin al in ons hulpprogramma, waardoor ze regelmatig materiële hulp kregen. Maar ook de behoefte aan emotionele steun was groot.

Echte vriend

Sergiy, onze lokale gezinscoach, heeft het gezin al die tijd extra gesteund. Sergiy vertelt: “Het was de donkerste periode uit hun leven. De ouders konden eigenlijk niet geloven dat een goede God dit soort vreselijke dingen liet gebeuren. Toen Veronika geboren werd, gingen Olga en Anatoliy van hoop naar woede en pas later naar acceptatie. We probeerden er voor hen te zijn en mee te delen in hun verdriet, vaak zonder woorden, maar met onze nabijheid en aanwezigheid.” Olga vertelt: “We waren kapot van binnen. Ik ben God heel dankbaar dat Hij Sergiy op ons pad bracht. Hij kwam vaak bij ons langs en heeft ons enorm geholpen. Hij hielp onze kinderen met hun huiswerk en bracht tijd door met mijn man, die compleet ingestort was. Hij was een echte vriend die steeds voor ons klaarstond, toen we dat heel hard nodig hadden.

Hulp en troost

Boerengezinnen als deze hebben het niet makkelijk in Oekraïne. Het is hard werken en de oogst is altijd onvoorspelbaar. Het gemiddelde inkomen per jaar ligt slechts rond de € 1.100. Olga voegt toe: “Ons werk is een onstabiele bron van inkomsten. De laatste jaren waren erg moeilijk met een zeer laag inkomen. Maar ik ben heel dankbaar voor de vriendschap met Sergiy en voor hoe hij ons voorziet in alles wat we nodig hebben, zoals zaaigoed of gereedschap om het land te bewerken. En bovenal zijn we God dankbaar. Tijdens die donkere periode kon ik Gods aanwezigheid niet altijd voelen, maar ik zag wel Zijn hand, die ons hielp en troostte.”

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde