“Ik leerde wat echte liefde is.”

Valentyna (73) woont in Sarny, gelegen in het westen van Oekraïne. Ze heeft geen makkelijk leven achter de rug en daar komen nu de verschrikkingen van de oorlog nog bij.

STEUN OEKRAÏNE

Valentyna is al 30 jaar weduwe en woont alleen. Haar enige zoon is gehandicapt en woont ver weg. Een tijd geleden kreeg Valentyna ook nog de diagnose borstkanker en toen is een van haar borsten verwijderd. Kort daarna kreeg ze klachten aan haar rug en knieën, waardoor ze invalide raakte. Ze kan niet meer lopen en heeft iemand nodig die haar in haar rolstoel helpt. Ze dacht dat ze inmiddels wel wist wat eenzaamheid was, maar toen ze invalide raakte, realiseerde ze zich pas echt wat eenzaamheid is.

Hart onder de riem

Ondanks het feit dat invalide raken naar haar eigen zeggen het ergste is wat haar ooit is overkomen, bracht het haar ook iets heel moois. Vanaf het moment dat ze in een rolstoel zat, kwamen Volodymyr en Tamara – onze lokale medewerkers – vijf dagen per week langs bij Valentyna. De aandacht en zorg die zij Valentyna brachten, doen haar enorm goed. Valentyna zegt: “Ik leerde wat echte liefde en God’s zegen betekent.” Met humor en liefdevolle zorg steken ze Valentyna een hart onder de riem. Ze proberen haar op te beuren en haar weer wat plezier te laten maken. Zo hebben ze haar voor de grap beloofd dat ze op zoek zijn naar een nieuwe man voor haar. Ze doen er alles aan om te voorkomen dat Valentyna vervalt in verdriet en wanhoop.

Valentyna gaat ook naar een van onze gaarkeukens, waar ze dagelijks een lekkere, warme maaltijd krijgt. Tamara helpt haar minstens een keer per week in bad en zorgt voor haar persoonlijke dagelijkse hygiëne. Valentyna zegt dat ze niet in woorden kan uitdrukken hoe dankbaar ze is voor de hulp die ze krijgt. Dankzij Volodymyr, Tamara en de andere vrijwilligers vindt ze elke dag weer moed en vrede, en zelfs een beetje vreugde.

"Ik voel me gezegend met de compassie en steun van andere mensen."

Steun kwetsbare mensen in Oekraïne deze winter

In tijden van oorlog hebben juist deze kwetsbare mensen, zoals Valentyna, uw hulp hard nodig. U kunt ons helpen mensen in de aanloop naar Kerst te voorzien van een voedsel- en hygiënepakket en stookhout. Via onze website kunt u een donatie doen waarmee u de meest kwetsbare mensen in Oekraïne steunt deze winter, zodat mensen zoals Valentyna ook echte liefde en God’s zegen kunnen ervaren.

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde