“Ik heb haar veel zien lachen.”

Beide ouders van Sasha (14) zitten momenteel in het Oekraïense leger. Op ons Zomerkamp kon Sasha even ontsnappen aan de gruwelijkheden van de oorlog. Bovendien leerde ze er God kennen en vond ze hier de vrede waar ze zo naar hunkerde.

Maris komt uit een moeilijke thuissituatie. Er waren veel problemen met haar vader, die verslaafd is. Inmiddels zijn de ouders van Maris gescheiden, maar Maris is flink beschadigd door haar verleden. Als de situatie thuis onstabiel is, worden jonge kinderen vaak te vroeg volwassen. Ze voelen druk om zich goed te gedragen en willen hun ouders niet tot extra last zijn. Kinderen als Maris kunnen dan vergeten dat ze nog maar kinderen zijn en dat ze niet de zorgen van volwassenen over hoeven nemen. Kinderen zouden zorgeloos en vrij moeten zijn, zodat ze kunnen groeien en leren.

Eindelijk weer plezier

Deze zomer kan Maris dat gaan doen. Vorig jaar is ze voor het eerst mee geweest op ons Zomerkamp, waar de sfeer heel anders is dan bij haar thuis. Hier kon ze plezier maken, genieten van het overvloedige lekkere eten, van de fijne omgeving en van veel leeftijdsgenootjes om vrienden mee te worden. Het was ook de eerste keer dat Maris de zee bezocht. Matea, onze lokale medewerkster, was haar groepsleider. Zij vertelt: “Op Zomerkamp zijn we extra zorgvuldig richting de kinderen die voor het eerst meegaan. Voordat het kamp begint, zoeken we uit wat hun achtergrond is, hun vaardigheden en hun thuissituatie. Dat doen we omdat we zeker willen weten dat ieder kind op kamp de zorg krijgt die het nodig heeft.”

Nieuwe vriendschappen

Het verraste ons hoe moedig en volwassen Maris was. Tegelijkertijd realiseerden we ons dat het allemaal het gevolg is van de uitdagingen waar ze thuis onder gebukt gaat. En dat was confronterend. Maris en de andere kinderen hebben op kamp meegedaan aan veel spelletjes, sporten en knutselactiviteiten. Ook deden ze mee aan Bijbellessen en ze genoten ervan om te spelen en te zwemmen in zee. Matea vertelt: “Maris heeft veel nieuwe ervaringen opgedaan op kamp, met als hoogtepunt de vele nieuwe vrienden die ze gemaakt heeft. Bij hen voelde ze zich op haar gemak en kon ze ontspannen. Maris is een meisje dat zelden lacht, maar op kamp heb ik haar veel zien lachen.” Toen we haar vroegen wat ze het leukste vond op kamp, zei Maris: “Mijn nieuwe vriendinnen! En ook de slaapkamers, want die waren zo mooi en schoon, de uitstapjes naar het strand en het eten!”

Waardevol en geliefd

Uiteindelijk is Maris vorig jaar na Zomerkamp uit huis geplaatst en ondergebracht in een pleeggezin. Drazan, onze lokale gezinscoach, vertelt: “Jeugdzorg wilde dat Maris in een pleeggezin geplaatst werd. We houden nog steeds contact met Maris en haar nieuwe pleeggezin. We hebben Maris uitgenodigd voor onze kinderactiviteiten, waar ook haar vriendinnen van Zomerkamp naartoe komen.” Matea vertelt: “Ik ben blij dat we er op kamp voor Maris konden zijn, toen ze het thuis zo moeilijk had. Hier kon ze even op adem komen, over Jezus horen, plezier maken en nieuwe ervaringen opdoen. Onze Zomerkampen zijn een goede manier om aan de kinderen over te brengen hoe waardevol en geliefd ze zijn. We hopen dat Maris de vreugde en vrede die ze hier gevonden heeft, altijd bij zich zal blijven dragen.”

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde