“Ik geniet zo van alles wat ik leer.”

Terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt, financieren wij voor veel kwetsbare jongeren een opleiding. Dankzij een opleiding vinden veel leerlingen daarna een goede baan en ziet hun toekomst er rooskleuriger uit.

Rosyna (17) woont op het platteland van Oekraïne. Haar familie heeft al haar hele leven te maken met armoede. Toen Rosyna 12 jaar was, werd ze plotseling onwel tijdens een sporttraining met pijn in haar gewrichten en spieren. Ze bleek dermatomyositis te hebben, een zeldzame auto-immuun aandoening die gekenmerkt wordt door ontstekingen van de huid en spieren. De ziekte heeft grote impact op haar mobiliteit en ontneemt haar al haar spierkracht. Het was de vraag of ze ooit nog zou kunnen lopen en hoe haar toekomst eruit zou komen te zien. Wij vroegen ons af of we iets voor Rosyna konden betekenen.

Gezin met veel gezondheidsproblemen

Ook de broers van Rosyna kampen met gezondheidsproblemen. Zij lijden aan hemofilie, een gevaarlijke aandoening waarbij hun bloed niet stolt en ook hun botten heel breekbaar zijn. Toen ook Rosyna ziek werd en het erop leek dat ze nooit meer zou kunnen lopen, stortte haar wereld in. Na een verkeerde diagnosis en verkeerde medicatie, verslechterde de gezondheid van Rosyna nog meer. Rosyna vertelt: “Ik heb heel hard gebeden. Ik kon niemand anders om hulp vragen behalve God.” Ook haar vrienden, familie en de medewerkers van Zending over Grenzen hebben veel voor haar gebeden en het gezin gesteund. Na een tijdje werd Rosyna overgebracht naar een ander ziekenhuis. Daar kreeg ze eindelijk de juiste diagnose en medicatie en vanaf dat moment verbeterde haar gezondheid.

Zelfverzekerder door opleiding

Vorig jaar hebben we haar gestimuleerd om via ons Studiefinancieringsprogramma een vakopleiding tot naaister te starten. Aanvankelijk was ze onzeker vanwege haar beperkingen, maar we hebben haar toch kunnen overhalen. Inmiddels is ze dolblij met haar keuze en voelt ze zich door de opleiding veel zekerder van zichzelf. Aangezien Rosyna nog steeds problemen heeft met lopen, hebben we ook een kamer voor haar geregeld op de campus. Rosyna vertelt: “Vanaf de eerste dag dat ik begon, ben ik hier zo vriendelijk en zorgzaam opgevangen dat ik moest huilen van blijdschap. Lekkere maaltijden, warm water, een aangename kamer: het is allemaal een grote zegen. Maar boven alles: ik geniet van alles wat ik hier leer. Het is niet alleen theorie, maar ook veel praktijk. En als ik afstudeer, krijg ik een naaimachine van Zending over Grenzen, zodat ik als naaister aan de slag kan. Dat betekent heel veel voor mij.”

Door alle moeilijke omstandigheden waar ik doorheen ben gegaan, heeft God me dichter bij Hem gebracht.

Dichter bij God

Zowel Rosyna als haar ouders zijn dankbaar voor de emotionele, geestelijke en materiele steun die ze ontvangen hebben in de donkerste periode van hun leven. Rosyna zegt: “Door alle moeilijke omstandigheden waar ik doorheen ben gegaan, heeft God me dichter bij Hem gebracht. Tegelijkertijd ben ik aardiger geworden naar anderen toe.” En dat blijkt, want inmiddels is Rosyna vrijwilliger geworden bij Zending over Grenzen! Ze weet nu hoe belangrijk steun en zorg kan zijn voor mensen die lijden. Rosyna is alle sponsors en donateurs ontzettend dankbaar. Ze zegt: “Ik zegen jullie vanuit de grond van mijn hart en dank jullie wel voor jullie hulp!”

 

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde