"Ik ben zo blij voor mijn kinderen dat ze op Zomerkamp mogen"

In Oekraïne hebben kinderen te maken met stress, geweld, verlies en trauma’s als gevolg van de oorlog. Velen zijn het land uit gevlucht en het onderwijs van meer dan vijf miljoen kinderen is onderbroken, met alle gevolgen van dien.

Lyudmyla woont in West-Oekraïne en hoewel ze pas 17 is, heeft ze al meer meegemaakt dan veel mensen in hun hele leven meemaken. In 2015, toen ze negen was, is ze met haar familie gevlucht vanwege het conflict in Oost-Oekraïne. Ze vluchtten naar West-Oekraïne en moesten helemaal opnieuw beginnen, op een nieuwe school en in een nieuwe gemeenschap, wonend in een afgelegen dorp. Haar vader vond een baan als autowasser, maar door zijn lage loon kampte het gezin met armoede. Maar toen dit jaar de oorlog in Oekraïne uitbrak, belandden ze in een veel erger drama.

Opeenstapeling van ellende

Die zomer sloeg een raket in op de wasstraat waar Lyudmyla's vader aan het werk was. Hij werd geraakt en heeft lange tijd in het ziekenhuis gelegen. Helaas heeft hij het niet gered en is hij overleden aan zijn verwondingen. Naast hun verdriet had het gezin veel uitdagingen. Hun kostwinner was weg en de moeilijkheden van armoede werden nijpender dan ooit. Lyudmyla's moeder heeft recht op een weduwe-uitkering van de overheid, maar vanwege bureaucratische vertraging heeft ze nog steeds geen geld ontvangen. Lyudmyla’s oma brak haar heup, waardoor ze constante zorg nodig had van haar familie. Vervolgens werd Lyudmyla's zusje erg ziek. De dokter heeft de achterliggende oorzaak nog altijd niet kunnen vinden. Ze is nog steeds niet klachtenvrij en dat is een grote zorg voor het gezin.

Geen stress op kamp

Vanaf het moment dat Lyudmyla en haar familie in Sarny aankwamen, hebben wij hen opgenomen in ons gezinssponsorprogramma. Nu gaan Lyudmyla en haar zussen mee op ons Zomerkamp. Hier kunnen ze vrienden maken, heerlijk eten, nieuwe activiteiten uitproberen, spelletjes spelen en verhalen horen uit de Bijbel. Lyudmyla vertelt dat op kamp gaan voor haar als een avontuur voelt. Ze kijkt ernaar uit om te praten met leeftijdsgenootjes en om tijd door te brengen met de leiding, want ze heeft veel vragen over God. Tetyana zegt: “Ik ben zo blij voor mijn kinderen dat ze op zomerkamp mogen. Ik weet dat ze daar veilig zullen zijn. Op kamp zal er veel minder stress zijn dan thuis. Ik hoop dat hun emotionele wonden zullen genezen. Zoals alle kinderen hebben ze behoefte aan plezier maken, een fijn gevoel en mooie herinneringen. Ik kan ze dat niet geven, dus ik ben jullie heel dankbaar voor deze kans.”

Zomerkampen nu belangrijker dan ooit in Oekraïne

Mykola Bogdanets, onze teamleider in Oekraïne, vertelt dat terwijl de oorlog Oekraïne blijft verwoesten, onze Zomerkampen belangrijker zijn dan ooit. Hier kunnen kinderen en jongeren plezier maken, weg van alle uitdagingen en stress van hun dagelijks leven. En het allerbelangrijkste: tijdens het Zomerkamp krijgen ze de kans om het evangelie te horen en lessen uit de Bijbel te leren, zodat ze God zelf leren kennen. Als u een donatie wilt doen zodat kinderen zoals Lyudmyla tot rust kunnen komen tijdens ons Zomerkamp, kijk dan op onze website voor meer informatie.

 

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde