“Iets in ons is voorgoed veranderd.”

Gevluchte gezinnen in Oekraïne krijgen ondersteuning van ons via een apart hulpprogramma, waarbij ze regelmatig voedsel- en hygiënepakketten van ons ontvangen, maar ook emotionele en geestelijke steun van onze lokale gezinscoaches.

Lyudmyla en haar gezin komen uit Marioepol, de havenstad in zuidoost Oekraïne die zwaar belegerd werd. Lyudmyla vertelt dat Marioepol kort na het uitbreken van de oorlog werd omsingeld en veranderde in een val waar geen uitweg mogelijk was. Auto’s die probeerden te ontsnappen uit Marioepol kwamen onder Russisch vuur terecht. De maanden erna leefden Lyudmyla met haar gezin in de kelder, wachtend op een verbetering van de situatie. Maar het werd niet beter. Het was gevaarlijk om naar buiten te gaan. Veel mensen raakten gewond zonder dat ze medische hulp kregen. Marioepol veranderde van een levendige stad in een kapotgeschoten begraafplaats.

Op de vlucht

“Toen de Russen de stad binnendrongen, zijn we met het hoognodige van onze bezittingen gevlucht naar Sarny. Het is voor ons heel moeilijk om weer terug te denken aan die tijd, dus eigenlijk praat ik er liever niet over,” zegt Lyudmyla bedroeft. Lyudmyla’s man is het leger ingegaan en kon lange tijd geen contact hebben met zijn gezin. Hij wist niet eens of ze nog wel in leven waren. Lyudmyla kwam terecht op een slaapzaal van de overheid, waar ze nu nog steeds met haar zoons woont. Onze lokale medewerkers waren ook in Sarny bezig om vluchtelingen zo goed mogelijk te helpen en zo kwamen we met Luydmyla in contact. Wij bieden gevluchte en getraumatiseerde gezinnen voedsel- en hygiënepakketten, hulpgoederen en emotionele en geestelijk steun.

Gebed geeft verlichting

Lyudmyla verzucht: “Door onze traumatische ervaringen, zijn we heel andere mensen geworden. Iets in ons is voorgoed veranderd. Mijn vijf zoons hebben dingen gezien die kinderen nooit zouden moeten zien. Het gevoel van angst en onzekerheid over de toekomst is steeds aanwezig. Ik ben heel blij dat jullie op mijn pad kwamen. De materiële steun die we krijgen, helpt ons enorm. Maar vooral de emotionele steun is belangrijk. Toen we hier aankwamen, hadden mijn kinderen moeite met integreren. Maar jullie medewerker Sergiy praat veel met mijn jongens en heeft ze geïntroduceerd bij de activiteiten in de lokale kerk. Ik waardeer het enorm dat er veel mensen zijn die voor ons bidden. Zelf was ik niet gelovig, maar ik bid nu ook en dat geeft me verlichting van mijn zorgen. Bid alstublieft voor ons gezin en dat we mijn man snel weer zullen zien.

Hulp blijft nodig

Sergiy vertelt hoe zwaar dit gezin het heeft. Lyudmyla was lange tijd hoopvol over de overwinning en de terugkeer van haar man, maar haar hoop begint te vervagen, omdat er maar geen einde aan de oorlog lijkt te komen. Oekraïne staat voor veel uitdagingen: velen hebben hun geliefden en woning verloren, families zijn van elkaar gescheiden, er zijn diepe psychologische trauma’s, post traumatische stress stoornissen en meer armoede. De continue steun die we bieden aan gevluchte gezinnen blijft essentieel. En nog veel meer mensen hebben dringend hulp nodig. Als je ons wil helpen om de mensen in Oekraïne te steunen, doneer dan via onze site. Alvast heel hartelijk dank.

Bekijk hier de video over Lyudmyla.

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde