Het was een heel andere wereld

Roma, een jongen van 14 jaar uit Moldavië, ging dit jaar voor het eerst mee op een van onze zomerkampen. Even weg uit zijn alledaagse, pittige leven.

Roma is de oudste van 4 kinderen en woont met zijn ouders en zussen in Zuidoost-Moldavië. Geen van zijn ouders heeft een vaste baan en hoewel zijn vader baantjes in de bouw aangrijpt waar hij kan, en zijn moeder her en der ook baantjes heeft, zorgt het niet voor voldoende inkomsten om het gezin te onderhouden. Daarom draagt Roma zijn steentje bij waar hij kan. De hele zomer staat hij om 5 uur op voor een zomerbaantje op lokale boerderijen. Hij krijgt niet veel betaald, maar alle beetjes helpen. Roma doet ook allerlei klussen voor zijn ouders: water halen bij de bron, vuur maken voor zijn moeder om te koken en rozenblaadjes verzamelen op het veld, die zijn ouders verkopen.

Hard werken om je droom waar te maken

De familie van Roma is opgenomen in ons sponsorprogramma, waardoor ze structureel steun krijgen, variërend van voedselpakketten voor het hele gezin tot huiswerkbegeleiding voor de kinderen. Roma gaat ook naar de naschoolse zorg van Zending over Grenzen, waar we kinderen voorzien van maaltijden, huiswerkbegeleiding, training in bepaalde vaardigheden en een veilige plek om te spelen. Roma vindt het heel fijn om daar naartoe te gaan, omdat hij er kan voetballen met de andere jongens. Roma is groot fan van Cristiano Ronaldo, en wil graag net zo goed worden als hij. Hij realiseert zich dat hij hard moet werken en goed in vorm moet zijn als hij zijn droom waar wil maken. Daarom doet hij elke dag oefeningen met een geïmproviseerde halter die hij zelf gemaakt heeft.

Even ontsnappen aan de realiteit

Vorig jaar mocht Roma voor het eerst met Zending over Grenzen mee op zomerkamp. Roma beschrijft kamp zelf als ‘het mooiste avontuur van mijn leven’. Hij zegt dat het wel leek of hij in een andere wereld was beland: zo mooi, zo groen, heel veel bloemen, bankjes, schommels, overal kinderen … en sportvelden! Roma heeft veel nieuwe vrienden gemaakt, veel lol gehad en heerlijk gevoetbald. Daarnaast heeft hij genoten van het lekkere eten, de snacks, de vele leuke activiteiten, de spellen, de Bijbelverhalen en van de zorg en aandacht van zijn leiders. Roma zegt dat hij later ook kinderen wil helpen om op zomerkamp te gaan, omdat hij anderen dezelfde onvergetelijke tijd gunt als hijzelf gehad heeft. Roma koestert de mooie momenten van kamp en glundert als hij erover vertelt. Voor veel kwetsbare kinderen zoals Roma, zijn onze zomerkampen een mooie manier om even te ontsnappen aan hun harde realiteit. De kinderen kunnen op kamp een paar dagen onbezorgd kind zijn en herinneringen maken waar ze nog lang aan terug kunnen denken.’

Zomerkampen in Oekraïne

Ook in Oekraïne organiseert ons team dit jaar weer zomerkampen. Juist voor kinderen in Oekraïne biedt een kamp de ontspanning en veiligheid die ze nu zo missen in hun alledaagse leven. Om die veiligheid te garanderen, zijn de kampen in Oekraïne voorzien van schuilkelders. Samen met vrijwilligers uit nabijgelegen kerken hebben we onlangs in Rivne (Oekraïne) een kamp georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen die vanuit andere delen van Oekraïne gevlucht zijn.

Ondanks alle traumatische ervaringen, hebben de kinderen het heel erg naar hun zin gehad en hebben ze veel positiviteit ervaren. Hopelijk verzacht dat een klein beetje de verdrietige en pijnlijke herinneringen. In juli organiseren we in Moldavië een kamp speciaal voor 200 Oekraïense vluchtelingen uit Melitopol, waarbij we ook hun moeders van harte welkom heten.

Het zomerkamp was het mooiste avontuur uit mijn leven.

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde