Het kloppende hart van Glamoc

De gaarkeuken in Glamoc is veel meer dan een gaarkeuken: het is het kloppende hart van Glamoc, waar het Woord van God, naastenliefde en voortdurende steun geboden wordt aan voornamelijk ouderen die in armoede leven.

STEUN DIT PROJECT OOK

Glamoc is een van de armste gebieden in Bosnië en Herzegovina. Lang geleden was het een levendige plek, gelegen in een prachtig bergachtig landschap in het zuidwesten. Maar nu, jaren na de oorlog, is het een vervallen plek. Gebombardeerde gebouwen zijn de littekens van de oorlog en de meeste mensen die hier wonen, hebben hun eigen littekens als gevolg van trauma en verlies. De straten van Glamoc zijn vandaag de dag leeg en verlaten. Er is echter één plek waar het gezellig druk is en waar het elke dag om 13.00 uur bruist: onze gaarkeuken.

Het geheime ingrediënt is liefde

Bezoeker Nevenka zegt: “Ik zou echt niet weten hoe we rond zouden moeten komen zonder de gaarkeuken. Het is het kloppend hart van Glamoc.” Nevenka woont met haar zus in Glamoc. Haar zus is geboren met diverse beperkingen en heeft nooit kunnen praten. Ze heeft daardoor 24 uur per dag hulp nodig. Als Nevenka vervoer kan regelen, komt ze naar de gaarkeuken met haar zus. Blazenko, de manager van de gaarkeuken, komt regelmatig bij de zussen langs om te checken of ze nog iets nodig hebben. Hij weet dat ze met het geld dat ze van de overheid ontvangen, niet meer dan hun elektriciteitsrekening en de hoognodige medicijnen kunnen betalen. Nevenka maakte zich voorheen vaak zorgen over wat er met haar zus zou gebeuren als zij er niet meer zou zijn.

Sinds ze de gaarkeuken bezoekt, voelt ze vrede omdat ze weet dat God voor hen zorgt, wat er ook gebeurt. “Het betekent heel veel voor me dat ik hier iemand heb om mijn zorgen mee te delen, en dat ik weet dat ik me niet hongerig en alleen hoef te voelen,” zegt ze. In onze gaarkeuken kan ze behalve voor een maaltijd, ook terecht voor een goed gesprek, troost en hoop. Liefde is het geheime ingrediënt in de gaarkeuken.

Het recept tegen een lege maag en eenzaamheid

De meeste mensen die naar de gaarkeuken komen, zijn ouderen. Ze vertellen Blazenko dat de reden dat ze hier komen - behalve honger - eenzaamheid is. In deze gaarkeuken krijgen ze troost, hoop, begeleiding, zorg en horen ze over Gods Woord. Blazenko vertelt dat er momenteel 80 vaste gasten naar de gaarkeuken komen voor een maaltijd. Hij is blij om deze mensen met elkaar te zien praten en socializen onder het genot van een maaltijd. De medewerkers in de gaarkeuken organiseren ook breiclubjes voor vrouwen, ze lezen samen uit de Bijbel en ze bemoedigen elkaar. Om de mensen de winter door te helpen, delen ze kleding, schoenen en stookhout uit.

De winters in Glamoc zijn extreem koud, vaak met temperaturen onder het vriespunt. De sneeuw kan lange tijd aanhouden, wat de situatie voor mensen in armoede en isolatie extra zwaar maakt. Blazenko zegt dat de gaarkeuken een plaats is waar iedereen welkom is. Ieder individu wordt gezien en iedereen die hier komt, krijgt hulp en bemoediging. Dat maakt deze plek zo speciaal!

"Het betekent heel veel voor me dat ik hier iemand heb om mijn zorgen mee te delen."

GEEF VOOR GAARKEUKENS

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde