"Het is mijn droom om leraar te worden en kinderen te helpen."

In Bulgarije leven veel Roma-kinderen in armoede. Het is gebruikelijk dat deze kinderen vroegtijdig met school stoppen, zodat hun ouders hen in kunnen zetten om geld te verdienen. Door het gebrek aan onderwijs, blijft de vicieuze cirkel van armoede echter in stand.

Krasimir woont in het zuidwesten van Bulgarije met zijn vrouw en vier kinderen. Zelf is hij met school gestopt toen hij nog heel klein was. “Alle mannen in onze familie waren loodgieter,” zegt hij. “Toen ik een klein jongetje was, lieten mijn ouders me niet naar school gaan. Ze wilden dat ik ging werken en zeiden dat school geen zin had, omdat een kind uit een arm gezin toch nooit professor of dokter kan worden.” Nu hij zelf kinderen heeft, vindt Krasimir het vervelend dat hij zijn kinderen niet kan helpen bij hun huiswerk en niet betrokken is bij hun opleiding.

Schaamte voor armoede

Wij stimuleren Krasimir om zijn kinderen wel naar school te laten gaan. De kosten van schoolspullen kan een flinke drempel zijn voor gezinnen in armoede. Daarom voorzien wij kinderen uit arme gezinnen van een rugzak en schoolspullen, zodat het ze aan niks ontbreekt om te leren. Yamur, de oudste dochter van Krasimir, zit in de zesde klas. Op haar eerste schooldag was ze blij verrast toen ze van ons een rugzak vol schoolspullen kreeg. Ze zei: “Nu heb ik alles wat ik nodig heb voor school, zelfs een rugzak. Ik ga graag naar school, maar soms schaam ik me omdat ik arm ben en anders dan de rest. Met deze mooie nieuwe rugzak en schoolmateriaal heb ik net zulke mooie spullen als de andere kinderen.”

Dankzij onderwijs uit armoede

Yamur hoopt ooit docent te worden, zodat ze kinderen kan helpen. Ze is zich ervan bewust dat Roma gediscrimineerd worden, ook op haar school. Docenten zijn niet altijd even aardig voor Roma-kinderen en geven hen niet de steun die ze nodig hebben. In de Roma gemeenschap is het normaal dat meisjes heel jong trouwen, maar Krasimir wenst Yamur zo’n toekomst niet toe. Hij weet inmiddels dat een opleiding en een goede baan de manier is om uit de armoede te komen. Krasimir vertelt dat hij erg trots is op zijn dochter. Hij hoopt dat als ze slaagt in het leven, ze nooit zal vergeten waar ze vandaan komt en de kans krijgt om andere kinderen te helpen die geen materiele bezittingen hebben, maar die grote dromen hebben en iets willen bereiken in hun leven.

Dromen waar maken

Kwetsbare kinderen uit kansarme gezinnen hebben iemand nodig die in hen gelooft en hen steunt in hun opleiding, die ervoor zorgt dat ze hun focus behouden en de angst om te falen wegneemt. Zending over Grenzen wil de kinderen uit deze gezinnen stimuleren om naar school te gaan. We voorzien kinderen daarom van schoolspullen en schooltassen en nemen daarmee de druk weg bij hun ouders. Het zorgt ervoor dat kinderen klaar zijn voor school en zich niet onzeker voelen in de klas. Met jouw steun kunnen we meer kinderen als Yamur helpen om groots te dromen en ervoor zorgen dat ze alles hebben om die dromen waar te maken.

 

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde