Het is mijn droom om dokter of pastoor te worden

Vladut uit Roemenië ontvangt sinds een paar jaar schoolspullen van ons en gaat naar onze naschoolse zorg. Binnen een paar jaar heeft hij enorme vooruitgang geboekt op school, werkt hij hard en droomt hij ervan om voorganger of dokter te worden.

Vladut (13) is opgegroeid in armoede in een Roma gemeenschap in Danes, Roemenië. De meeste mensen hier zijn ongeschoold en hebben daardoor slecht betaalde baantjes, als ze al werk kunnen vinden. Kinderen groeien vaak op in gezinnen waar de sfeer bepaald wordt door hopeloosheid en een gevoel van mislukking. Daardoor stoppen de kinderen vaak met school, net als hun ouders.

‘School was iets wat Vladut al vanaf het begin lastig vond,’ zegt Paula, onze lokale kinderbegeleider in Danes. ‘Vladut wilde niets te maken hebben met schoolwerk en leren.’ Valdut werd opgenomen in ons sponsorprogramma en mocht daardoor ook naar onze naschoolse zorg, waar kinderen hulp krijgen bij hun schoolwerk, een lekkere maaltijd en veel liefde en aandacht krijgen. ‘Toen hij voor het eerst bij onze naschoolse zorg kwam, had hij daar ook moeite om mee te komen, net als op school. ‘Samen hebben we veel aandacht aan hem en zijn schoolwerk besteed en toen bloeide hij helemaal op. Het gaat nu heel goed met hem. Hij heeft niet zoveel hulp meer nodig en hij vindt het leuk om dingen zelf uit te zoeken.’

Verbetering

Vladut is een verlegen, gevoelige jongen met een groot hart en grote dromen voor de toekomst. ‘Het is mijn droom om dokter en voorganger te worden,’ zegt Vladut. ‘Een dokter om mensenlevens te redden en een voorganger om levens voor de eeuwigheid te redden door hen in aanraking met Christus te brengen.’ Vladut vervolgt: ‘De hulp die ik gehad heb, heeft ervoor gezorgd dat mijn schoolresultaten verbeterd zijn en dat ik het naar mijn zin heb op school. Het heeft me door moeilijke tijden heen geholpen toen ik niet begreep waarom school zo belangrijk was.’ Het is geweldig om te zien hoe goed het na al die jaren met hem gaat en hoe de educatieve steun zijn leven heeft veranderd en hij met plezier aan zijn toekomst werkt.

Paula zegt: ‘Ik denk dat 80% van alle kinderen in de gemeenschap gestopt zou zijn met school of er niet eens aan begonnen zou zijn, als zij geen naschoolse zorg en schoolspullen hadden gehad. De ouders in de gemeenschap zijn ontzettend dankbaar voor het programma, wat voor de meesten de enige manier is om hun kinderen naar school te laten gaan. Ze dragen zelf ook hun steentje bij: de moeder van Vladut is nu een van de koks op de naschoolse zorg.

"Ik denk dat 80% van alle kinderen in de gemeenschap gestopt zou zijn met school, als zij geen schoolspullen hadden gehad."

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde