“Het enige wat ze willen, is voldoende eten.”

De stijgende inflatie in Oekraïne heeft geleid tot een scherpe stijging van de kosten van voedsel en basisproducten. Veel mensen hebben daarom heel dringend hulp nodig.

Svitlana (27) woont met haar vijf kinderen en haar moeder in een dorpje in het westen van Oekraïne. Hun oude, krakkemikkige huis heeft geen elektriciteit, geen stromend water en gas en het toilet bevindt zich buiten in de tuin. Ze koken op een vuurtje en halen water uit een bron. Svitlana heeft wel een baan, maar ze verdient niet veel. Om in hun levensonderhoud te voorzien, houden ze wat vee en telen ze wat groenten op een klein stukje land.

Winterperiode is zwaar

Hoe hard Svitlana ook werkt, zij en haar gezin leven in bittere armoede. Ook Svitlana’s moeder woont bij het gezin in. Zij zorgt voor de kinderen en kookt voor het gezin. De man van Svitlana dient momenteel in het Oekraïense leger, maar Svitlana legt uit dat haar relatie met hem is verbroken vanwege zijn alcoholisme en misbruik. Onlangs hebben wij het gezin opgenomen in ons sponsorprogramma en we voorzien hen van de broodnodige spullen, zoals eten, hygiëneartikelen en kleding. Daarnaast bieden we ook emotionele steun. Zeker nu de winter voor de deur staat, begint een extra zware periode in Oost-Europa voor mensen als Svitlana. Er is minder werk, afgelegen dorpen zijn moeilijk bereikbaar en de stookkosten zijn hoog. Wij laten hen niet in de kou staan.

Armoede neemt toe in Oekraïne

Olexandr, een van onze lokale medewerkers, gaat regelmatig langs bij Svitlana. Hij vertelt hoe dringend gezinnen als dat van Svitlana onze hulp nodig hebben. Svitlana en haar gezin hebben – net als vele andere gezinnen in armoede – niet alleen te lijden hebben gehad onder hun armoede en de uitdagingen die armoede met zich meebrengt. De onzekerheid waarin ze verkeren richting de toekomst vanwege de oorlog schaadt hen minstens net zoveel.

Daarnaast heeft de oorlog ervoor gezorgd dat zowel de voedselprijzen als de inflatie enorm gestegen zijn. Tegelijkertijd zijn de inkomens in 2022 met 16% gedaald. Ruim 40% van de gezinnen in Oekraïne kan momenteel niet in hun dagelijkse behoeften voorzien. De armoedecijfers in Oekraïne zijn bijna verviervoudigd, wat erop neerkomt dat 7.1 miljoen mensen nu onder de armoedegrens leven.

Voedselpakkettenactie

In deze moeilijke periode voorzien we de allerarmsten van een extra voedselpakket. Met het uitdelen van voedselpakketten hopen we als christenen uit te dragen dat we voor onze naasten zorgen. Deze Kerst willen we 42.000 voedselpakketten gevuld met voedsel, lekkernijen en het Kerstverhaal uitdelen aan kwetsbare gezinnen en ouderen. Voor veel van hen is het dagelijks leven echt een uitdaging geworden en het enige wat zij willen, is voldoende eten. Ook dit gezin zou ontzettend geholpen zijn met een extra voedselpakket. Daarmee kunnen zij met Kerst ook wat lekkers op tafel zetten. Kijk op onze website hoe jij mensen zoals Svitlana kunt steunen.

GEEF EEN VOEDSELPAKKET

 

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde