“Het enige wat ik wil voor Kerst, is vrede.”

In Oekraïne willen mensen allemaal maar een ding: Vrede met Kerst. Voor Oekraïners die naar west-Oekraïne gevlucht zijn en worstelen met armoede en trauma’s, bieden we een apart hulpprogramma met materiële en emotionele steun.

Zorgen om kleinkinderen

Arkadiy (74) en Nadiya (74) hebben hun twee kleinkinderen in huis genomen, nadat hun dochter een paar jaar geleden overleed aan de gevolgen van kanker. Hun schoonzoon is alcoholist en niet betrokken bij de opvoeding van zijn kinderen. Het echtpaar maakt zich zorgen over de toekomst van Oekraïne. De situatie wordt steeds erger en het gevoel van vrede is ver weg. Iedereen verkeert in een permanente staat van zorg, onzekerheid en angst. Daarbij is hun gezondheid is niet zo goed meer en ze leven in bittere armoede. De prijzen zijn hoog en hun pensioenen minimaal. Wij hebben het gezin onlangs opgenomen in ons sponsorprogramma, zodat we hen kunnen steunen.

Elke dag slecht nieuws

Ook Tetyana (40) krijgt steun van ons. Ze groeide op in een gezin van alcoholisten en heeft geen stabiele jeugd gekend. Haar eerste echtgenoot heeft haar misbruikt en weer verlaten. In het diepste dal leerde ze God kennen en vanaf dat moment is ze op Hem gaan vertrouwen. Ze is hertrouwd met Yevgen uit Oost-Oekraïne en samen kregen ze vier kinderen. De oorlog heeft veel moeilijkheden in hun leven gebracht. Yevgen had een goede baan, maar is vlak na de oorlog zijn baan kwijtgeraakt. Toen daarna de prijzen stegen, konden ze nauwelijks nog rondkomen. De eerste maanden van de oorlog waren traumatiserend voor hun kinderen. En nog steeds zijn ze bang van het luchtalarm en harde geluiden. Tetyana vertelt: “We missen de vredige tijden. Elke dag horen we slecht nieuws en elke dag zijn er begrafenissen.” De hulp die ze van ons krijgen, hebben ze hard nodig en daar is het gezin erg blij mee.

Dromen over Jezus die vrede komt brengen

Dariya (9) is met haar familie gevlucht vanuit Oost-Oekraïne. Ze heeft al veel heftige momenten meegemaakt in haar jonge leven en wordt nu geteisterd door nachtmerries. Tijdens de vele bominslagen vlakbij hun huis, moesten ze telkens schuilen. Toen haar school werd gebombardeerd, besloot haar familie om naar het westen van Oekraïne te vluchten. Ze mist haar huis, haar speelgoed en haar vrienden. Ze droomt ervan dat Jezus vrede komt brengen en dat ze weer naar huis kunnen. Via ons vluchtelingenhulpprogramma krijgen Dariya en haar gezin emotionele en materiele steun van ons. We bidden met haar mee voor vrede in Oekraïne, hopelijk deze Kerst nog.

GEEF EEN VOEDSELPAKKET

 

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde