Grote behoefte aan Gods licht

In tijden van oorlog is het belangrijker dan ooit om als een licht in de duisternis te zijn en mensen op een praktische manier te laten zien dat God om hen geeft en hen niet vergeten is. Er is een plek in West-Oekraïne waar de mensen samen zo’n licht vormen: een kerk in Karpylivka.

Noodhulp Oekraïne

Zending over Grenzen werkt al jaren nauw samen met de kerk in Karpylivka. Toen de oorlog uitbrak in februari 2022, stonden de gemeenteleden meteen klaar om de mensen in de oorlogsgebieden te dienen en te helpen waar ze konden. Ze hebben als kerkgemeenschap vrachtwagens vol eten, warme kleding, schoenen en andere benodigdheden ingezameld.

Geloof tonen door goede daden

De pastor van de kerk in Karpylivka, Volodymyr Brychka (70), is een aardige en vrolijke kerel en zelf ook zo’n schitterend licht. Met zijn vurige toewijding aan God heeft hij ondanks zijn leeftijd nog volop energie. Sinds het begin van de oorlog is hij nauwelijks een week thuis geweest en hij helpt waar hij kan. Samen met zijn kerk hebben wij het afgelopen jaar nauw samengewerkt om hulp te bieden op diverse fronten aan oorlogsslachtoffers. Volodymyr vertelt daarover: “In het bijzonder in tijden als deze, is het belangrijk dat een christen zijn geloof laat zien door goede daden te verrichten. Mensen hebben een grote behoefte aan zulke daden en aan Gods licht dat over hen heen schijnt: gezinnen die een geliefde verloren zijn, mensen die geen huis meer hebben om in te wonen, mensen die gewond zijn geraakt tijdens de oorlog, mensen die lijden aan trauma’s… de lijst is lang. Het is een grote uitdaging, maar ook een geweldige kans voor alle mensen om te helpen.”

De kerk in Karpylivka werd het kloppende hart voor de distributie van alle donaties die vanuit heel West-Oekraïne binnenstroomden en voor het organiseren van ondersteuning, vervoer en noodopvang voor gevluchte gezinnen. Mykola Bohdanets, onze teamleider van Zending over Grenzen in Oekraïne zegt: “We hebben samen met deze kerk al veel mensen geholpen vanuit ons geloof en we bieden zo effectief mogelijk hulp op de plekken waar de nood het hoogst is. Het betekent veel voor ons dat er zoveel dappere en toegewijde vrijwilligers uit de kerk van Karpylivka geholpen hebben.”

God stem volgen

Elke dag worden er vanuit de westelijke regio’s tonnen voedsel gedoneerd aan de oostelijke regio’s, bestemd voor de plekken die het zwaarst zijn getroffen door de oorlog. De mensen van Karpylivka dragen ook hun steentje bij: een bakker in Karpylivka bakt brood voor mensen 900 km verderop, die wekenlang geen brood te eten hadden gehad. Veel mannen uit de gemeenschap van Karpylivka zijn regelmatig afgereisd naar het oorlogsgebied, direct naar de frontlinie, waar ze mensen geholpen hebben met evacueren en basisbenodigdheden afgeleverd hebben. Ze hebben hun eigen levens op het spel gezet om anderen te redden van de dood. Ze zijn niet op zoek naar een beloning of eer; ze volgen slechts de stem van God, aangespoord door de nood en de behoeften die ze om zich heen zien.

Geen wanhoop meer

Vrijwilligers gaan langs op plekken waar geen gas of elektriciteit is om warme maaltijden te koken voor honderden mensen. Daarvoor gebruiken ze onze draagbare veldkeukens en groenten die op ons landbouwproject in Sarny geteeld worden. Olga, een vluchtelinge uit Marioepol, vertelt: “We zijn naar Rivne gevlucht en al gauw kwamen we bij Zending over Grenzen terecht voor hulp. Ook al waren we bijna alles kwijtgeraakt, toch voelden we ons niet langer wanhopig. We leerden mensen kennen die met ons meevoelden en lieten zien dat ze voor ons wilden zorgen. Ze zeiden dat ze door God worden bewogen om anderen te helpen. Nu ben ik God ook gaan zoeken.”

Geef mensen hoop, doneer een voedselpakket!

Aantal samenwerkende kerken

134

in Oekraïne in 2022

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde