“Door jullie hulp zie ik Gods liefde in actie”

Voedselpakket geeft hoop aan gezin Sechka

Gezondheidszorgen

“Onze kinderen verdienen betere leefomstandigheden”, dat zijn de schrijnende woorden van vader Mykhailo uit Oekraïne. Mykhailo werkt hard in de bosbouw, maar verdient te weinig om voor het gezin te zorgen. Ja, er zou net voldoende zijn voor wat brood op de plank, maar het gezin heeft andere zorgen. Drie van de kinderen zijn namelijk chronisch ziek en hebben medicatie en zorg nodig. De magere verdienste gaat hieraan volledig op.

Gezin Sechka woont in een klein dorpje op het platteland van West-Oekraïne. “We hebben vijf kinderen”, vertelt Mykhailo. “Geen van hen is in perfecte gezondheid.” Dochter Lyuda (10) weet niet hoe het is om lekker rond te rennen met de andere kinderen, want door een ernstige hersenaandoening is ze verlamd. De sterke armen van haar vader dragen Lyuda wanneer ze ergens naartoe moet. Haar zus Tetyana heeft een zeldzame stofwisselingsziekte. “Onze jongste zoon lijkt ook ernstige problemen te hebben, maar hij heeft nog geen diagnose”, voegt Mykhailo toe.

Er lijken alleen maar tegenslagen te zijn in het leven van gezin Sechka. Zending over Grenzen hielp het gezin om bij hen thuis een therapieruimte te creëren. Daar zou Lyuda revalidatie-oefeningen gaan doen met een leraar, maar door een kortsluiting brandde de ruimte af. Het huis werd grotendeels onbewoonbaar.

“Toch hebben we geen tijd om wanhopig te zijn.”

“Toch hebben we geen tijd om wanhopig te zijn”, zegt Mykhailo. “Ik bouw een nieuw huisje met veel hulp van anderen. Onze kinderen verdienen betere leefomstandigheden. Ze hebben een warm, schoon en droog huis nodig.” Moeder Nadiya – haar naam betekent ‘hoop’ – zegt blij: “We worden zo enorm geholpen door Zending over Grenzen!” Het gezin kreeg naast voedsel en kleding, de nodige bouwmaterialen en meubels voor hun nieuwe huisje.

Gods liefde in actie

Inmiddels is het nieuwe huis grotendeels af en zijn de Sechka’s verhuisd. De kinderen genoten erg van het afgelopen schooljaar en ze deden het goed op school. Vanwege coronamaatregelen moeten de kinderen sinds het voorjaar thuis onderwijs volgen. Lyuda’s docent, die normaal gesproken bij het gezin thuis komt, kon hen niet meer bezoeken. Daarom kreeg Lyuda via Zending over Grenzen een tablet, zodat ze toch thuis kon werken.

Oost-Europese gezinnen die leven in armoede hebben een nog zwaardere strijd te voeren als een gezinslid een handicap heeft. Voor deze gezinnen is de hulp die wij hen bieden met bijvoorbeeld voedselpakketten, nog meer van levensbelang. “In de kerk wordt gepreekt over Gods liefde”, zegt Nadiya. “Maar door jullie hulp – zoals dit voedselpakket – zie ik Zijn liefde in actie. Dank u wel uit de grond van ons hart!”

GEEF OOK EEN PAKKET

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde