“God zorgde goed voor ons”

De familie Samoylo uit Oekraïne leefde in bittere armoede, maar met wat hulp is het hen inmiddels gelukt om op eigen benen te staan.

Viktor woont met zijn vrouw en kinderen op een boerderij in het westen van Oekraïne. Het gezin leefde daar in extreme armoede, zonder toekomstperspectief. Viktor vertelt dat ze geen kleding of schoenen konden betalen, laat staan zaken zoals medicijnen of de energierekening. Hij vond het als man heel lastig dat hij niet in staat was om zijn vrouw en kinderen financieel te onderhouden. Hun inkomen was nauwelijks genoeg om eten te kopen. Hij voegt toe: “Ik heb echt moeten leren om met mijn hele hart op God te vertrouwen.” En dat vertrouwen was terecht.

Harde werkers

Wij besloten het gezin te helpen en namen hen jaren geleden op in ons sponsorprogramma. “God zorgde goed voor ons via Zending over Grenzen,” vertelt Viktor. “We kregen voedsel, hygiëneartikelen, schoolspullen, kleding, schoenen en meubels.” Onze gezinscoach Pavlo vertelt dat hij het fantastisch vindt als gezinnen met onze hulp geïnspireerd raken om hard te werken aan hun eigen toekomst. De Samoylo familie zijn zulke harde werkers. Viktor weet de juiste prioriteiten te stellen en heeft een rotsvast geloof in God. Hij is een hardwerkende man en samen met zijn vrouw Lyudmyla voedt hij hun kinderen met veel liefde, wijsheid en geloof in God op. Je kunt zien dat de kinderen dol op Viktor zijn.

Altijd genoeg te eten

Viktor teelt wat groenten en houdt kippen en varkens op zijn boerderij. Hij vertelt dat hij als boer hard moet werken en dat er veel problemen kunnen ontstaan. Er waren momenten dat hij de boerderij op wilde geven, vanwege enorme regenval, gebrek aan gereedschap en de economische chaos in het land. Wij hebben hem destijds een gemotoriseerde cultivator gegeven. Hierdoor kon hij het land veel makkelijker en beter bewerken. Ook gaven we hem kunstmest en andere materialen voor het land. Daardoor had het gezin het hele jaar door altijd genoeg eten. Een deel van de oogst verkochten ze aan de dorpsbewoners. Ieder jaar hebben ze hun bedrijf verbeterd en een beetje uitgebreid. Inmiddels telen ze van alles op hun land van 1,2 ha: aardappelen, bietjes, kool, uien, wortels, komkommers, tomaten, pompoen, courgette, knoflook, mais, pepers en radijs.

Moeilijk jaar achter de rug

Het gezin is inmiddels geheel zelfstandig en kon daardoor uit ons programma stappen. Ze runnen nog altijd hun boerderij, maar ze hebben een lastig jaar achter de rug door de oorlog. Hun inkomsten waren een stuk lager en er was veel angst en onzekerheid. Gelukkig verbetert de situatie nu weer enigszins. Sinds afgelopen herfst is er helaas veel regen gevallen, zo erg dat dat de boel nog steeds deels onder water staat. Maar het gezin maakt er het beste van, in de hoop dat de weersomstandigheden verbeteren. Viktor concludeert: “Jullie hulp heeft ons leven veranderd en dat zullen we nooit vergeten. Het is een enorme zegen voor ons geweest.”

 

Geef mensen hoop, sponsor een gezin!

In Oekraïne helpen we 

464

gezinnen op weg naar zelfredzaamheid

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde