“God heeft mij naar deze plek geleid”

Ventsislav is een van onze lokale gezinscoaches in Dabnitsa, in het zuiden van Bulgarije. Hij vertelt hoe hij zijn licht laat schijnen voor God via zijn werk en hoe hij mensen bij Christus brengt.

Ventsislav (43) komt uit Gotse Delchev in Bulgarije en werkt sinds 2013 bij ons als gezinscoach. Hij vertelt over het moment dat hij met God in aanraking kwam: Hij was 14 jaar toen zijn moeder erg ziek werd. Bulgarije verkeerde op dat moment in een financiële crisis en het gezin ging door een moeilijke tijd. In het dorp waar ze woonden, kwamen christenen uit de lokale kerk regelmatig langs bij mensen in het dorp om het Evangelie te verkondigen en tijd door te brengen met hun dorpsgenoten. Op een dag kwamen ze naar het huis van Ventsislav om zijn zieke moeder te bezoeken en eten te brengen voor het gezin. Maar ze brachten ook geestelijke voeding en Ventsislav kreeg het Nieuwe Testament.

Begin van een reis met God

Hij herinnert zich dat toen hij het Evangelie van Lucas aan het lezen was (Lucas 11:9-10), de woorden “Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan” bleven hangen in zijn hoofd. Hij begreep niet helemaal wat hij aan het lezen was, maar enkele dagen later kwamen er opnieuw christenen bij hem thuis. Ze vertelden over Jezus, over het kruis en Ventsislav vroeg hen naar de woorden die nog steeds in zijn hoofd zaten. Hij vertelt: “Ze gingen naast me zitten en legden uit dat Jezus voor mijn zonden was gestorven. We gingen samen bidden voor mijn bekering. Dat was het moment waarop mijn reis met God begon.”

Mijn werk is mijn roeping

Vanaf toen begon Ventsislav regelmatig naar de kerk te gaan en de Bijbel te lezen. Hij trouwde met Yliana, een vrouw die hij in de kerk had leren kennen en samen hebben ze inmiddels drie kinderen. Hoe bijzonder: alle drie hun kinderen zijn actief in de kerk èn werken bij Zending over Grenzen! Ventsislav ging naar de universiteit om theologie te studeren, haalde zijn diploma en bereidde zich voor op zijn werk bij Zending over Grenzen. “Ik zie mijn werk als een roeping,” vertelt Ventsislav. “Het is soms moeilijk, maar ik voel me zeer gezegend. Het voelt als een groot privilege om God te dienen en mensen te helpen.” Veel mensen die wij steunen, hebben geen hoop, geen toekomstvisie, geen vrede. Hun levens zijn zwaar en ze leven bij de dag. Daarom is het zo belangrijk dat ze emotionele en spirituele steun krijgen en veel liefde. Hierdoor kunnen we werken aan een goede relatie met hen, problemen aanpakken en samen bidden. Samen met vrijwilligers uit lokale kerken werkt Ventsislav met kinderen, jongeren en ouders in Dabnitsa.

Velen tot geloof zien komen

Ventsislav heeft veel van de kinderen uit onze sponsorgezinnen door de jaren heen tot geloof zien komen. Ze leerden God kennen tijdens onze Zomerkampen, lieten zich dopen en dienen God vandaag de dag nog. Maar ook veel ouders hebben God leren kennen en Ventsislav is God dankbaar voor de impact die zijn werk heeft op mensen. Zoals de impact die hij had op een man met een gokverslaving. Na veel gesprekken en samen bidden is de man tot geloof gekomen, waardoor zijn leven 180 graden is gedraaid: de man heeft nu een vaste baan, gaat regelmatig met zijn vrouw naar de kerk en heeft zich laten dopen. Ventsislav heeft ondervonden dat als hij mensen over God vertelt, de mensen meestal niet meteen in God geloven. Dat heeft tijd nodig. God bepaalt wanneer het moment daar is en daarin vertrouwt hij op God. Hij voelt zich daarin bemoedigd door een spreuk uit 1 Korintiërs 15:58: 'Door de Heer zijn uw inspanningen nooit tevergeefs’. En zo is het.

 

Geef mensen hoop, sponsor een gezin!

In Bulgarije helpen we

218

gezinnen op weg naar zelfredzaamheid

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde