Het is geweldig om te zien hoe mensen opknappen!

Ouderen in Oost-Europa vormen een kwetsbare groep. Onze lokale medewerkers geven de ouderen uit ons sponsorprogramma waar mogelijk extra aandacht en zorg om te voorkomen dat ze in een isolement geraken en zichzelf verwaarlozen. 

Depressief en verwaarloosd

Galina, een oudere dame, woont alleen met haar hond in Cantemir, een dorp in Zuid-Moldavië. Toen Galina’s zoon naar Rusland vertrok om werk te zoeken, bleef Galina alleen achter. Overmand door eenzaamheid, raakte ze depressief en verloor iedere zin om voor zichzelf of haar huis te zorgen.

Niet hopeloos

In samenwerking met een lokale kerk krijgt Galina inmiddels regelmatig steun van Zending over Grenzen. Boris, een medewerker van Zending over Grenzen, bezoekt Galina regelmatig en voorziet haar maandelijks van een voedsel- en hygiënepakket. Boris zegt: ‘De tas die Galina van ons krijgt met voedsel- en hygiëneartikelen is genoeg voor een hele maand. Het is een geruststelling om te weten dat ouderen zoals Galina met deze spullen genoeg te eten hebben en de benodigdheden om schoon te maken. 

Het is geweldig om te zien hoe mensen opknappen als ze aandacht krijgen. We zien ze gelukkiger worden en hun gevoel van eigenwaarde verbetert.

Gevangen in armoede

Het is schrijnend dat voor de meeste ouderen in Oost-Europa hun pensioen bijna helemaal opgaat aan medicijnen en rekeningen. Met het weinige geld dat overblijft, kunnen ze nauwelijks meer dan brood en suiker kopen. Boris vindt het prachtig om vrijwilliger te zijn en ouderen te bezoeken. Het raakt zijn hart om de vreugde van de ouderen te zien als hij hen bezoekt. ‘Het verschil dat we zien bij de ouderen die we ondersteunen is geweldig,’ zegt Boris. ‘Het is geweldig om te zien hoe mensen opknappen als ze aandacht krijgen. We zien ze gelukkiger worden en hun gevoel van eigenwaarde verbetert.’ 

Tot zegen zijn

Victor is vrijwilliger voor onze gaarkeuken in Cantemir, een project waarbij maaltijden bereid worden voor ouderen en maaltijden bezorgd worden bij ouderen die hun huis niet meer uit komen. Hij zegt: ‘Ik weet wat het is om in armoede te leven. Mijn kinderen zitten ook bij het sponsorprogramma van Zending over Grenzen en dit is het minste wat ik terug kan doen in ruil voor de zorg die wij hebben gekregen van Zending over Grenzen. Ik houd van God en het is fijn dat Zending over Grenzen zo dichtbij ons gezin is gebleven in deze moeilijke tijden. Ik voel me gezegend dat ik onderdeel mag uitmaken van dit werk, waarbij we liefde, zorg, aandacht en hoop mogen geven aan ouderen.’ 

Ik voel me gezegend dat ik onderdeel mag uitmaken van dit werk, waarbij we liefde, zorg, aandacht en hoop mogen geven aan ouderen.

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde