“Ik zag Gods hand, die ons hielp en troostte.”

In Bulgarije blijven veel ouderen alleen achter, als hun volwassen kinderen naar het buitenland vertrekken op zoek naar een baan. Ook Sevda bleef alleen achter.

Sevda (72) heeft geen makkelijk leven gehad. Vijfentwintig jaar geleden werd ze weduwe met twee jonge kinderen. Ze vertelt: “Ik werkte bij een kleermaker en moest elke maand geld lenen voor mijn maandlasten, wat van mijn salaris werd ingehouden. Het was heel zwaar om mijn kinderen te onderhouden met slechts één salaris. Daarvan moest ik hen kleden, onderwijs geven en voeden. Meer dan eens ben ik met honger naar bed gegaan, zodat ik mijn kinderen wel genoeg te eten kon geven.” Sevda’s beide kinderen zijn inmiddels volwassen en naar het buitenland geëmigreerd op zoek naar een beter leven.

Helemaal alleen

Sevda woont alleen in een eenkamerwoning in een arme regio in Zuid-Bulgarije. Naarmate ze ouder wordt, valt het huishoudelijk werk haar steeds zwaarder. Ook het feit dat ze geen badkamer of toilet in haar huis heeft, breekt haar op. Ze zegt: “Ik herinner me niet dat ik ooit makkelijke perioden in mijn leven heb gehad. De herinneringen uit mijn kindertijd bestaan vooral uit honger en armoede. Alleen mijn vader werkte en ons hele gezin woonde samen in één ruimte. Ondanks de armoede waarin we leefden, hadden we tenminste elkaar en daardoor bleven we op de been. Maar nu mijn kinderen geëmigreerd zijn, ben ik helemaal alleen. Er is niks ergers dan eenzaamheid, vooral op mijn leeftijd.”

Waardevol gezelschap

Wij werken samen met lokale kerken in Oost-Europa. Samen reiken we uit naar ouderen, die vaak door de rest van de maatschappij vergeten worden. Naast dat we hen materiële steun bieden, streven we er ook naar om hen de vriendschap te geven die ieder mens nodig heeft. De ouderen die in ons hulpprogramma opgenomen zijn, leven vaak in een sociaal isolement. Daarnaast leven ze in armoede, zijn ze weinig mobiel of kampen ze met gezondheidsproblemen. Sevda krijgt nu sinds enkele maanden regelmatig voedsel- en hygiëneproducten van ons. Vlak voor de winter naderde, hebben we haar ook voorzien van stookhout en warme kleding. Sonya, een vrijwilliger uit een lokale kerk, gaat regelmatig bij Sevda langs. Ze lezen uit de Bijbel, bidden en kletsen samen. Materiële hulp is belangrijk, gezien de gestegen prijzen voor levensmiddelen en de lage pensioenen. Maar vooral het samenzijn is heel waardevol.

Dankbaar voor aandacht

Sevda vertelt: “Naarmate ik ouder word, verlies ik aan kracht. Mijn pensioen is niet genoeg en mijn kinderen kunnen me niet helpen. Ik ben Sonya heel dankbaar voor haar aandacht en alle tijd die ze met mij doorbrengt. Niemand heeft mij in jaren zoveel zorg en liefde laten zien.” Sonya vult aan: “Sevda is veel alleen. Ik voel me gezegend dat ik mensen als Sevda mag dienen en hun dag een beetje op kan vrolijken. Alles wat ik doe, doe ik uit liefde voor God.”

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde