Er is licht en hoop in deze donkere wereld

Nasca en Mario wonen met hun kinderen in het zuiden van Bulgarije. Zoals veel gezinnen in dit gebied leven ze in armoedige omstandigheden. Hun huis bestaat uit slechts 2 kamers en hun wc bevindt zich buiten. Een paar jaar geleden zijn ze opgenomen in ons gezinssponsorprogramma.

HELP OOK GEZINNEN

Nooit genoeg geld

Nasca (29) groeide op in een zeer arme Roma gemeenschap met een vader die geen goede vader voor haar was. Met Mario (26) aan haar zijde hoopte ze een beter bestaan op te bouwen. Het zijn beide harde werkers en ze dachten door hard te werken hun dromen te laten uitkomen. Toen ze nog met z’n tweeën waren, konden ze wel rondkomen. Maar met de komst van twee kinderen, stegen de gezinslasten en lukte dat niet meer. Er was nooit genoeg geld. Ze moesten luiers en kleding voor de kinderen kopen en medicijnen omdat de kinderen vaak ziek waren. De rekeningen voor elektriciteit en water werden steeds hoger, waardoor ze geen geld hadden voor kinderkleding en hun zoontjes dus de hele dag in dezelfde vieze kleding rondliepen. Wassen was ook een uitdaging: dan moesten ze eerst water op de kachel verwarmen, want een badkamer hebben ze niet, laat staan een wasmachine.

Praktische hulp én relatiebemiddeling

Onze lokale gezinscoach Spaska zorgde ervoor dat het gezin opgenomen werd in ons gezinssponsorprogramma en legde hen uit dat ze dan materiële en geestelijke steun zouden krijgen. Mario zegt: “Eerst waren we heel sceptisch omdat we nooit eerder om hulp gevraagd hadden en we vonden dat we onszelf moesten redden. We hebben ook nooit steun van onze ouders gehad. Maar toen we ons eerste voedselpakket en een paar schoenen kregen, deed dat zoveel met ons. We voelden dat er naar ons omgekeken werd en dat mensen om ons gaven. Op een dag werd ons zoontje heel ziek. Op een of andere manier was Spaska hierachter gekomen en zij haalde ons op en bracht ons naar het ziekenhuis. En dat niet alleen, maar ze kocht ook medicatie voor mijn zoon. Niemand had eerder ooit zoiets voor ons gedaan.

Spaska ziet dat er dingen aan het veranderen zijn binnen het gezin. Spaska vertelt: “Ik heb zelden een gezin gezien dat onder zulke erbarmelijke omstandigheden leeft en toch geld weet te sparen. Mario en Nasca zijn echte volhouders. Ze zijn erin geslaagd konijnen en kippen te kopen en groenten te telen in hun kleine tuin. Daardoor en ook met de voedselpakketten die ze van ons krijgen, lukt het hen geld te sparen. Ze hebben nu gespaard voor een boiler, zodat ze zich voortaan binnen kunnen wassen. Mario vertelt dat er veel veranderd is op het moment dat Spaska de Bijbel opende en het gezin vertelde over hoe belangrijk ze zijn in Gods ogen en dat het stel elkaar door dik en dun moet steunen. Dankzij de bemiddelingsgesprekken met Spaska, is de relatie tussen Nasca en Mario enorm verbeterd en is er meer liefde tussen die twee. Samen zorgen ze goed voor elkaar en hun kinderen. God is onderdeel geworden van hun gezin en ze weten nu dat Hij voor hen zorgt en van hen houdt.

God heeft onze ogen geopend

Mario neemt elke klus aan die op zijn pad komt, of dat nu houthakken is of onkruid wieden. Nasca vertelt dat Mario en zij ervan dromen om financieel onafhankelijk te worden, zodat ze niet langer hoeven kiezen tussen het kopen van eten of het betalen van de elektriciteitsrekening. Als hun kinderen ouder zijn, wil Nasca een baan zoeken en haar gezin een stabiele thuissituatie bieden. Ze zegt: “De hulp en steun die we ontvangen, betekenen ontzetten veel voor ons. God heeft mensen zoals Spaska in ons leven gebracht om onze ogen te openen en te laten zien dat er licht en hoop is in deze donkere wereld. Iedereen die geld doneert waardoor mensen zoals wij eten, kleding en nieuwe kansen krijgen, wil ik enorm bedanken.”

Geef mensen hoop, doneer een voedselpakket!

In Bulgarije steunen we

218

Gezinnen in nood.

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde