Mensen die voorheen hulp kregen van Zending over Grenzen, bieden nu zelf hulp


De familie Akulai is een Oekraïens gezin dat in 2014 vanwege het conflict in het oosten naar Roemenië gevlucht is. Zending over Grenzen nam hen op in het gezinssponsorprogramma. Ze stonden op het punt om het familiesponsorprogramma af te ronden, omdat ze zichzelf inmiddels kunnen redden. Nu reiken zij uit naar een ander Oekraïens gezin, met 2 kinderen en nog een op komst, dat op de vlucht is.

Op zondag 27 februari besloot Oleksandr Akulai een busje te huren en naar de Oekraïense grens te rijden. Hij gaf drie gezinnen een lift terug naar de Arges regio, waar hij woont. Zelf hebben ze een van de gezinnen in huis genomen, hun lokale kerk steunt de andere twee gezinnen. Oleg zegt: ‘Hoe kunnen we toekijken en niets doen?’ Wij zaten een paar jaar geleden in dezelfde situatie.

Toen de familie Akulai destijds vluchtte, raakten ze alles kwijt: hun huis, baan, gemeenschap en alles wat ze hadden. Oleksandr, 39 jaar, en zijn vrouw Ana, 35, hadden destijds een peuter en een baby. Ze vluchtten naar Roemenië met slechts 2 tassen kleding en belandden in Ramnicu Valcea, een plaatsje in centraal-zuid Roemenië. Maandenlang waren de twee tassen met kleding hun enige bezit.

Na anderhalf jaar besloot Oleksandr om terug te gaan naar Oekraïne en daar alles te verkopen wat ze hadden, om daarmee een huis in Roemenië te kopen. Dat lukte, maar ze moesten nog 7 maanden in Oekraïne blijven vanwege visumproblemen. Een groepje christenen regelde een baan voor Oleksandr in Roemenië. Hierdoor kon het gezin terug naar Roemenië op een werkvisum. Naderhand kregen ze een verblijfsvergunning en mochten ze officieel in het land blijven wonen.

Aan het werk

Oleksandr ging aan de slag als dak-reparateur. Het inkomen was net genoeg om rond te komen. De Pinksterkerk in Pitesti, de stad waar ze gingen wonen, liet het gezin 2 jaar gratis in het kerkappartement wonen. Niet lang daarna werd de familie Akulai opgenomen in het gezinssponsorprogramma van Zending over Grenzen. Van het geld dat ze overhielden na de verkoop van hun bezittingen in Oekraïne, kochten ze een klein stuk land, waar ze na heel hard werken hun eigen huis gebouwd hebben. Tijdens de verbouwing was het niet makkelijk, vanwege de kou en het ontbreken van stromend water. Oleksandr moest soms in het buitenland gaan werken om voldoende geld te verdienen om het huis af te bouwen. Met hulp van Zending over Grenzen en andere christenen, heeft het gezin een nieuw leven opgebouwd. Oleksandr heeft gereedschap gekregen van Zending over Grenzen, zodat hij een autogarage op kon zetten om zijn gezin te ondersteunen.

Nu is het onze beurt

Oleksandr zegt: ‘We kunnen Zending over Grenzen niet genoeg bedanken voor de hulp die we de laatste jaren hebben ontvangen.’ Het geloof van de familie is sterker geworden en hun hoop voor de toekomst is groot. Ze houden van God en vertrouwen meer op Hem dan ooit. Nu krijgt de familie Akulai zelf de kans om vluchtelingen in nood te helpen, net zoals zijzelf ooit geholpen zijn. Ze weten precies hoe zij zich voelen. Ze zeggen: ‘Zending over Grenzen heeft ons destijds zo geweldig geholpen. Ik denk dat het nu onze beurt is om anderen te helpen.’

Een ander voorbeeld is Alexei uit Moldavië. Hij is vader van een gezin dat Zending over Grenzen steunt en heeft ons benaderd omdat hij vluchtelingen wil helpen. Hij werkt nu mee als vrijwilliger in Palanca. Geweldig hoe ons werk zo’n mooie investering in de toekomst van anderen kan zijn!

We kunnen Zending over Grenzen niet genoeg bedanken voor de hulp die we de laatste jaren hebben ontvangen.

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde