Een kiem van hoop

"Jullie hebben mij een kans gegeven..."

HELP MEE

In een armoedig dorp in het hart van Roemenië vecht Andreea, samen met haar gezin voor een bestaan. Toen haar eerste zoon een maand oud was, belandde zijn vader Laurentia in de gevangenis. Nadat hij weer vrij kwam, werd hij door iedere mogelijke werkgever afgewezen. Na jaren van uitzichtloosheid heeft de moedige jonge moeder een nieuwe kans gevonden in het groentekasproject van de lokale kerk.

Voordat Andreea in de kas ging werken, was haar leven een chaos. “Toen ik 17 was, beviel ik van een kind en een maand later kwam de vader van mijn kind in de gevangenis terecht. Bijna vier jaar lang werkte ik hard om mijn zoon te eten te kunnen geven, maar ook om de busreis te kunnen betalen naar de gevangenis 70 kilometer verderop. Ik was vastbesloten dat mijn gezin op een dag weer samen zou zijn.”

GEEF OOK ZAAIGOED

Ex-gevangene

Laurentia was werkloos en toen hij geconfronteerd werd met een pasgeboren kind dat gevoed moest worden, zocht hij een uitvlucht in de criminaliteit. Hij belandde in de gevangenis. “Ik bleef alleen achter en ik had niets,” vertelt Andreea, terwijl ze tevergeefs probeert haar tranen in te houden. “Iedereen vertelde me hem te verlaten, maar ik deed het niet.”

Nadat Laurentia vrij kwam, was het leven voor het gezin nog zwaarder dan voorheen. In een dorp waar maar 1.000 van de 7.000 inwoners werk hebben, is het voor iedereen moeilijk om een baan te vinden, al helemaal als je een ex-gevangene bent.

“Het voelde goed om vertrouwd te worden.”

Groentekasproject

Gelukkig hebben Andreea en Laurentia een nieuwe kans gekregen om zelf voor hun gezin te zorgen. In de arme gemeenschap waarin ze leven, heeft Zending over Grenzen in samenwerking met de lokale kerk een groentekasproject opgezet, waar Andreea’s gezin en andere kwetsbare families voorzien worden van een stukje land om te verbouwen. Daarmee krijgen ze ervaring op gebied van landbouw en kunnen ze uiteindelijk zelfvoorzienend worden.

“Jullie zijn de enige mensen die me een kans hebben gegeven,” zegt Laurentia. “Het voelde goed om vertrouwd te worden.” “De afgelopen jaren waren een enorme beproeving voor ons als gezin,” zegt Andreea, “maar onze liefde werd sterker door de worsteling heen. Het enige wat ik wil voor de toekomst is dat wij samen blijven en dat mijn kinderen meer kansen mogen hebben dan wij.”

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde