Een helpende hand en een zegen

Ecaterina (42) woont met haar drie kinderen in Moldavië. Ze is weduwe en leeft in armoede. Met onze Winteractie zorgen we dat gezinnen veilig de winter doorkomen, als de temperaturen onder het vriespunt duiken.

De winter in Moldavië is een moeilijke periode voor mensen in armoede. Seizoenswerk ligt stil, waardoor er veel minder mogelijkheden zijn om geld te verdienen. Tegelijkertijd stijgen in deze periode de stook- en elektriciteitskosten, waardoor mensen als Ecaterina in de problemen komen. Drie jaar geleden overleed de man van Ecaterina aan de gevolgen van kanker. Ze woont nu alleen met haar drie kinderen. Sebastian (7) en de tweeling Alina en Carolina (4). Ze verdient wat geld bij in de lente bij lokale boerderijen. In de winter doet ze schoonmaakwerk in een winkel, maar het is niet genoeg om haar gezin van te onderhouden.

Eenoudergezinnen extra kwetsbaar

Het gezin woont in een klein vervallen huisje. Door de jaren heen is het huis aan een kant ingezakt vanwege de zwakke muren en bouwtechnische mankementen. Drie jaar geleden is haar man begonnen met reparaties aan de muren, maar toen zijn gezondheid verslechterde, lukte hem dat niet meer. Ecaterina heeft het stokje van hem overgenomen en heeft zelf de buitenmuur gepleisterd. In deze buurt is 30% van alle gezinnen een eenoudergezin. Zij zijn extra kwetsbaar en ze zouden zich geen raad weten zonder hulp. Ze hebben vaak geen inkomsten en ze hebben hulp van buitenaf nodig, zeker nu alle prijzen gestegen zijn. Alle gezinnen in Moldavië hebben momenteel te maken met de prijzencrisis, maar arme gezinnen worden het hardst geraakt.

Mijn leven is niet makkelijk. Er zijn momenten geweest waarop ik echt niets had om op tafel te zetten.

Extra steun nodig

Aangezien de werkloosheid hoog is in Moldavië, is het voor veel mensen lastig om aan werk te komen. En als dat al lukt, is de combinatie van werk en zorg voor de kinderen als alleenstaande ouder of weduwe zoals Ecaterina, een uitdaging. Ecaterina worstelt om rond te komen. De uitgaven voor schoolgeld, schoolboeken en schoolspullen kan ze bijvoorbeeld niet betalen. “Als jullie ons niet zouden helpen, zou ik nooit uitkomen met alle kosten die ik maak,” vertelt ze.

In de winter helpen wij mensen als Ecaterina door hen te voorzien van warme winterkleding en -schoenen, stookhout en briketten. Naast praktische steun, krijgt het gezin van Ecaterina ook emotionele steun van onze gezinscoach Pavel, die regelmatig langs gaat bij het gezin. Volgens Pavel is ons werk een helpende hand en een zegen voor veel gezinnen in deze periode van het jaar.

Opgelucht door warmte

Het voedselpakket dat Pavel altijd meeneemt als hij bij het gezin langsgaat, werd enthousiast ontvangen. Ook had hij stookhout, warme winterjassen en sneeuwlaarzen voor de kinderen meegebracht. De kinderen waren door het dolle heen. Ecaterina kan zich de laatste keer dat haar kinderen nieuwe kleding kregen, niet herinneren. Dankzij het voedselpakket en het stookhout kan ze haar geld aan andere noodzakelijke dingen uitgeven, zoals schoolspullen. Ecaterina verzucht opgelucht dat haar huis nu gedurende de drie koudste maanden van het jaar warm is. Samen met u houden we mensen deze winter warm en vertellen we hen over Gods warme liefde voor hen.

 

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde