“Door elkaar te steunen, blijven we in leven”

Een gezin in Oekraïne beschrijft het verdriet van de oorlog dat hun dorp treft. Wij bezochten de regio Cherson en spraken Vyacheslav en Olga die daar wonen.

STEUN OEKRAÏNE

Ooit was het een bruisend en gezellig dorpje, maar zoals zoveel plaatsen in Oost-Oekraïne, is Posad-Pokrovskiy in Cherson inmiddels totaal verwoest. Overal waar je kijkt, liggen gebouwen in puin, staan half gemolesteerde kantoorblokken zonder dak en zijn huizen compleet verwoest. De Russische troepen hebben ook allerlei voorzieningen vernield, zoals waterleidingen, het elektriciteits- en gasnet en het telecommunicatienetwerk. Er staat een zware winter voor de deur.

Vluchten

In Cherson ontmoeten we Vyacheslav en Olga. Vyacheslav vertelt dat ze aan het begin van de oorlog uit Cherson gevlucht zijn, omdat de bombardementen allesvernietigend waren en er geen ontkomen aan was. Mensen raakten gewond en stierven omdat er geen medicijnen waren en er geen mogelijkheid was om ze naar het ziekenhuis te brengen. Vyacheslav zegt: “Op dat moment hadden we nooit kunnen denken met hoeveel kwaad en problemen we te maken zouden krijgen. Na enkele dagen die voelden als de hel, zijn we gevlucht, samen met vele dorpsgenoten. Het enige wat we bij ons hadden waren onze documenten en de kleren die we aanhadden.”

"Op dat moment hadden we nooit kunnen denken met hoeveel kwaad en problemen we te maken zouden krijgen."

Toen Vyacheslav en Olga hoorden dat de regio Cherson deels bevrijd was, haastten ze zich meteen naar huis. Andere dorpsbewoners, die ook teruggekeerd waren, verwelkomden hen met tranen van blijdschap omdat ze hen heelhuids terug zagen. Olga laat ons hun huis zien met een verdrietig gezicht. Het is voor haar onmogelijk om de pijn te beschrijven die ze voelde toen ze zag dat hun huis, tuin en schuur volledig in puin lagen. Van binnen lijkt hun huis wel een vuilnisbelt, er zit geen dak meer op en overal zitten gaten. Vyacheslev werkt als aannemer en al zijn gereedschap en machines zijn ook vernield. Ze hebben geen andere plek waar ze naartoe kunnen, dus stapje voor stapje zullen ze alles weer moeten herbouwen.

Afgelopen november hebben we in de regio Cherson 1.600 voedselpakketten uitgedeeld, warme maaltijden, warme kleding, dekens, beddengoed, Bijbels, draagbare kachels en bouwmateriaal voor daken, ook aan Vyacheslav en Olga. Olga zucht: “Gelukkig leven we nog. Met God zullen we alles overwinnen. Het is zo belangrijk om steun te krijgen. Dat is wat we tijdens deze maanden van oorlog geleerd hebben: elkaar steunen zorgt ervoor dat we in leven blijven.” Onze Oekraïense medewerker Misha vertelt dat deze regio nog steeds geterroriseerd worden door bommen en beschietingen. Veel mensen zijn teruggekeerd om hun huis in puin te vinden, maar ze staan allemaal te popelen om alles weer op te bouwen. Veel mensen die we ontmoeten, hebben nog steeds energie om door te gaan, zelfs na alles wat ze hebben meegemaakt.

Ze geloven in de overwinning en kijken er naar uit. Tot die tijd is er dringend hulp nodig. Mensen hebben bijna niets meer en de oorlog woedt nog steeds. Er is nooit eerder zó’n moeilijke tijd geweest in Oekraïne. We geloven dat ons werk een krachtig instrument van God is, omdat mensen via ons Gods genade leren kennen. De hele natie schreeuwt om God en wij geloven dat Hij redding en zegen zal brengen. Wij willen samen met u doorgaan met het steunen van de oorlogsslachtoffers in Oekraïne, die hun huis verloren hebben, zonder water en stroom zitten, en met angst kijken naar wat de volgende dag zal brengen.

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde