Bang in het donker?

Een derde van de Albanezen leeft onder de armoedegrens. Voor ouderen is het leven nog zwaarder. Vanuit de traditie wordt er thuis voor ouderen gezorgd door hun familie. Maar als familieleden naar het buitenland verhuizen, blijven ouderen eenzaam achter.

Xhenifer (8) woont met haar ouders, broer en zus in een afgelegen dorpje in Albanië. Er zijn maar weinig kansen in dit dorp en van bijna elk gezin werkt wel een gezinslid in het buitenland. Sinds de val van het communisme heeft de overheid niet meer geïnvesteerd in de economie, waardoor er maar weinig werkgelegenheid in het noorden is. Zoals de meeste mannen in het dorp, kan Xhenifers vader geen werk in de buurt vinden, waardoor hij uitgeweken is naar Montenegro. Het werk in het buitenland is niet alleen zwaar voor de vaders, maar ook voor hun kinderen en vrouw.

Geen oog voor emotionele behoeften

De maandenlange afwezigheid van Xhenifers vader zorgt voor gemis en nog meer stress. Haar moeder moet alle zeilen bijzetten om het gezin te onderhouden, laat staan dat ze oog heeft voor de emotionele behoeften van de kinderen. Xhenifer en haar familie zijn sinds kort opgenomen in ons gezinssponsorprogramma. Deelname aan ons Zomerkamp is ook een onderdeel van het sponsorprogramma. De Zomerkampen vinden plaats aan de kust, waar de kinderen een week lang zorgeloos kunnen genieten van sport en spel, lekkere maaltijden, plezier maken met leeftijdsgenoten en verhalen over God. Blerina is onze gezinscoach die langdurig steun biedt aan het gezin van Xhenifer en is zelf ook mee geweest op kamp. Zij vertelt: “Thuis lacht of praat Xhenifer eigenlijk nooit, maar op kamp bloeide ze helemaal op.”

Ontspanning en plezier

Onze Zomerkampen zijn dan de perfecte plek voor deze kinderen om te genieten en weer op te laden. Eenmaal weg van de dagelijkse spanning van thuis, kunnen ze ontspannen en anderen in vertrouwen nemen over eventuele moeilijkheden waar ze mee zitten. Toen Blerina met Xhenifer zat te kletsen tijdens kamp, vertelde het meisje haar over haar grootste angst. “Ik ben bang in het donker,” vertrouwde ze Blerina toe. De meeste ouders die in armoede leven zijn alleen gericht op het voeden van hun kinderen en hebben geen tijd om met hun kinderen over gevoelens te praten. Blerina weet dat Xhenifer verder niemand heeft om in vertrouwen te nemen over haar gevoelens of angsten. Nu dat Blerina ervan op de hoogte is dat Xhenifer bang is in het donker, is het makkelijker voor haar en onze andere medewerkers om een haar daarbij te helpen.

Blijvende steun

Xhenifer heeft genoten op kamp. Ze vertelt enthousiast dat ze veel dingen gedaan en geleerd heeft én dat ze ook veel beter geslapen heeft dan thuis. “Kinderen zoals Xhenifer moeten al jong volwassen zijn en veel verantwoordelijkheid dragen. Ze slaan daardoor de periode van echt ‘kind zijn’ over,” vertelt Blerina, om uit te leggen waarom het zo belangrijk is dat deze kinderen dat plezier op onze Zomerkampen wel beleven. Ze voegt toe dat ze na Zomerkamp deze kinderen en hun gezinnen blijft bezoeken, zodat ze Xhenifer blijft steunen bij haar angst. Samen met haar moeder zal Blerina haar helpen met deze angsten om te gaan.

 

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde