“Als jullie er niet geweest waren, had ik het niet overleefd”

Luisa is een oudere dame die in Sofia (Bulgarije) woonde. Een paar jaar geleden is ze alles kwijtgeraakt tijdens een brand en werd ze dakloos. Hopeloos klopte ze bij ons aan voor hulp.

Luisa woonde in een appartement wat een paar jaar geleden helemaal afgebrand is. Ze verloor alles, waaronder belangrijk papierwerk over haar werkverleden, waardoor ze geen pensioen kreeg. Ze raakte dakloos op haar zestigste en had niemand die haar kon helpen. Meerdere keren heeft ze zich ingeschreven voor een sociale huurwoning, maar ze kreeg nooit antwoord. Luisa belandde hopeloos en ontmoedigd op straat. Uiteindelijk kreeg ze een plekje in de daklozenopvang, in een armoedige kamer zonder deur en zonder douche. De gezondheid van Luisa begon te verslechteren en ze kreeg diverse lichamelijke beperkingen.

Situatie die je niemand toewenst

Ze hoorde over ons werk en klopte bij ons aan voor hulp. Marina, een van onze lokale medewerksters, ging vanaf dat moment regelmatig bij Luisa langs. In de daklozenopvang kreeg Luisa alleen een bed aangeboden, dus wij hielpen haar aan eten. Marina zegt: “Zo’n situatie wens je niemand toe; lichamelijk beperkt, zonder pensioen, zonder dak boven het hoofd en zonder geld.” Luisa schaamde zich dat ze zoveel hulp nodig had. Marina sprak met Luisa over God en hielp haar om de benodigde documentatie voor haar pensioen aan te vragen, wat uiteindelijk gelukt is. Toen we haar bij een arts langsbrachten om haar ruggenwervel na te laten kijken, begreep de arts niet hoe ze überhaupt nog kon bewegen. De röntgenfoto wees uit dat haar ruggenwervel bijna verlamd was.

Onvoorwaardelijke zorg

Luisa kon niet geloven dat er mensen zijn die voor anderen zorgen, zonder er iets voor terug te vragen. Marina legde haar uit dat God van haar houdt en voor haar zorgt via ons. Luisa bezocht onze Ouderenzorg bijeenkomsten, waar ze veel nieuwe vrienden gemaakt heeft en troost vond bij God. Luisa was heel blij met alle hulp die ze gekregen heeft. Ze zei dat ze het niet had overleefd, als ze die hulp niet gehad had. Marina vertelt hoe blij ze is dat we via ons werk mensen zoals Luisa, die in de steek gelaten, alleen en in grote nood zijn, kunnen helpen. In de laatste fase van haar leven, heeft Luisa zowel over God gehoord, als Hem echt ervaren. Ze heeft liefde en zorg ontvangen, veel nieuwe vrienden gemaakt en ze werd onderdeel van een gemeenschap.

Geliefd aan het einde van haar leven

Marina vertelt: “Luisa’s laatste dagen waren erg zwaar. Haar conditie ging steeds verder achteruit. Helaas was men op de opvang niet erg begaan met haar, dus heb ik een ambulance gebeld en bleef bij haar, tot we bij het ziekenhuis aankwamen. Luisa was bijna buiten bewustzijn, maar toen ik voor haar ging bidden, herhaalde ze wat ik zei. De dag erna is ze helaas overleden.” Ondanks haar verdriet, is Marina dankbaar dat God haar de kans heeft gegeven om aan Luisa’s zijde te blijven, om voor haar te bidden en haar hand vast te houden. Ze voelde zich eerst alleen, maar aan het eind van haar leven, heeft Luisa zich zeer geliefd gevoeld.

 

Lees onze verhalen

Het laatste nieuws

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde