Een bijzondere samenwerking: voorganger Timotei in de atheïstische stad Victoria

“Ik zal nooit stoppen met het helpen van kwetsbare kinderen”

"Ze probeerde me neer te steken..."

Alleen samen kan Zending over Grenzen omzien naar de meest kwetsbare mensen in Oost-Europa. Binnen die samenwerking zijn gedreven mensen in onze veldlanden onmisbaar. Naast gezinscoaches werkt onze organisatie ook veel samen met lokale kerken. Bijvoorbeeld met de kerk van voorganger Timotei in Roemenië. Zijn roeping naar de atheïstische stad Victoria en de samenwerking met Zending over Grenzen zijn velen tot zegen. Dit is zijn verhaal.

Victoria is een stad in het midden van Roemenië, die bekend staat als de stad waar alle religie, zelfs de orthodoxe kerk, verbannen was tijdens het communistische regime. “Toen ik over deze plek hoorde, voelde ik in mijn hart dat ik daarheen moest gaan”, vertelt voorganger Timotei. “Ik was vastberaden om de inwoners over God te vertellen en die drive heeft me nooit in de steek gelaten.”

De voorganger verhuisde naar Victoria en startte een evangelische kerk vanuit het niets. Het was een grote uitdaging om het evangelie te verspreiden op een plek waar atheïsme zo diep geworteld is. Timotei stootte dan ook op de nodige tegenwerking. Timotei: “Toen ik net in Victoria was komen wonen, deelde ik Bijbels uit. Sommige mensen verbrandden die voor mijn ogen. Ook is er tijdens de doop van een tienermeisje eens gillend een moeder binnen komen rennen met een mes. Ze probeerde me neer te steken, maar gelukkig voelde ik een geweldige rust en genade en kon ik haar de kerk uit begeleiden om met haar te praten.”


Zijn sterke geloof en zijn hart voor mensen die God niet kennen, vooral kinderen, hielden hem op de been. De gaarkeuken die hij tien jaar geleden samen met Zending over Grenzen opende in Victoria helpt nog steeds veel mensen in armoede en functioneert inmiddels ook als buurtcentrum waar vijfendertig kwetsbare kinderen een fijne plek hebben.

"Ik weet hoe het is om steun nodig te hebben en om aangemoedigd te worden."

Timotei kan zich maar al te goed inleven in deze kinderen. Toen hij een jong kind was verloor hij zijn vader en op zijn elfde overleed ook zijn moeder. “Jarenlang was ik boos op God dat mij dit overkomen is, maar inmiddels kan ik erop terugkijken en zien dat Hij me voorbereidde op het werk dat ik in Victoria mag doen. Ik kan mij zo goed inleven in de kinderen hier; ik weet wat het is om te lijden, om niks te hebben, om te rouwen, om verward te zijn, in armoede te leven en een gebroken hart te hebben…” Van daaruit begrijpt hij ook hoe hard het nodig is dat kwetsbare kinderen een veilige plek hebben. “Ik weet hoe het is om steun nodig te hebben en om aangemoedigd te worden. Daarom zal ik ook nooit stoppen met het ondersteunen van de kinderen in Victoria en hen het goede nieuws van Jezus Christus te vertellen.”

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde