In het veld: het verhaal van manager Miona Boskovic

Over het doorleven van de Bosnische burgeroorlog

“Ik besefte dat het leven nooit meer hetzelfde zou zijn.”

Als zestienjarige verliet Miona Boskovic, nu programma-manager van Zending over Grenzen in Bosnië-Herzegovina, haar thuisstad Mostar toen de Bosnische burgeroorlog in volle gang was. Samen met haar zus liet ze haar vader achter om naar Frankrijk te gaan. “Het werd te veel om elke dag te schuilen in onze kelder, vrezend voor elk geluid van wapens”, vertelt ze. “Het leek wel alsof we elke dag nieuws kregen dat familieleden of vrienden waren omgekomen.” Toen de oorlog voorbij was keerde ze terug, maar herkende ze haar stad niet meer. “Gebouwen waren gehavend en vol kogelgaten”, zegt Miona. “Ik besefte dat het leven nooit meer hetzelfde zou zijn.”

Bij haar terugkomst herkende ze haar stad niet meer, maar ook haar vader leek een schim van wie hij ooit was. “Toen ik mijn vader terugzag was hij dun, zijn gezicht zag grijs en zijn ooit stralende, diepblauwe ogen waren hun glans verloren”, vertelt Miona. “Zijn grote glimlach was verdwenen en het ergste was dat hij alleen zachtjes tegen mijn moeder sprak. Hij kon mij en mijn zus niet eens aankijken. We waren verward en voelden ons afgewezen. Voor een tiener was alles zo vreemd en moeilijk te begrijpen.” Later begreep ze pas wat er was gebeurd in haar afwezigheid. Miona: “Mijn vader heeft verschrikkelijke dingen meegemaakt; zijn broer en bijna al zijn vrienden zijn omgekomen in de oorlog of naar concentratiekampen gestuurd. Hij was vervuld met immense rouw en schaamte en dat is moeilijk te begrijpen als je het niet meegemaakt hebt.”

Things would never be the same again...Surviving the siege of Mostar

Vandaag de dag is Miona nog steeds in Mostar en wel om een verschil te maken in de levens van mensen voor wie de oorlog van ruim twintig jaar geleden nog steeds de dagelijkse realiteit is. De programma-manager omschrijft de situatie destijds als dat Mostar “in de sterke grip van het kwaad” zat. Samen met collega’s van Zending over Grenzen werkt ze aan een betere toekomst voor veel mensen. “Het werk van Zending over Grenzen in gemeenschappen, met gezinnen, met ouderen en met kinderen is allemaal gericht op herstel van- en het verlossen uit die grip.”

Samen met collega’s van Zending over Grenzen werkt ze aan een betere toekomst voor veel mensen.

Inmiddels gaat haar eigen familie ook niet meer gebukt onder het verleden. Ze vertelt: “We moesten allemaal verder met ons leven. Ik heb rechten gestudeerd aan de universiteit en mocht werken bij Zending over Grenzen. De afgelopen vijftien jaar is dat mijn roeping geweest. Mijn geloof heeft me door een periode van wanhoop geholpen, want God was bij me en stelde me gerust. Vandaag de dag zijn we sterk als familie en hebben mijn kinderen een geweldige opa die, ondanks zijn ervaringen, in staat is om zijn kleinkinderen te laten zien dat het leven mooi is.”

100,000

100,000 people are estimated to have been killed during the four year Bosnian war

Lees onze verhalen

Help mee met het verspreiden van hoop en liefde